Casa NaMora
Ivo Tavares Studio
Product Spec Sheet

House NaMora

Filipe Pina Arquitectura as Architects

Situated in a natural shelter of a valley at the foot of the Serra da Estrela, close to the parish of Gonçalo, in a place also known locally by the name of Mora, this agricultural property has approximately 18ha of area, and is surrounded by a dense pine tree forest.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

The property has been well preserved over the years thanks to its agricultural activities. At its centre stands a modest pre-existence of granite built in the mid-twentieth century, from where the new project started. In order not to disrupt the farm activities, we decided to split the old from the new when designing the house. The final outcome, with the extension of the existing house, resulted from a compromise between the owners wishes and the existing features and morphology of the land, characterized by the existence of several terraces.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

In a natural way, two new volumes of concrete were created and implanted in an existing terrace, closely linked to the granite pre-existence, allowing for a natural and fluid development of the local farm.

The name NaMora has a double meaning in Portuguese. It refers to the location of the project, where “Na Mora” would translate into “In Mora” (Mora being the place where the property lies), but “namora” in Portuguese means literally “flirt” or “date”. Thus, in a place named Mora, the House NaMora was born, where the concrete volumes forming the new part of the house formally "flirt" with the existing granite body, in total harmony with the existing surroundings.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

The project was clearly divided into two distinct yet complementary elements: the storage, technical area, functional sanitary installations and kitchen are located in the pre-existence and fully dedicated to the farm’s activities, whereas the living room, bedrooms, suite and outdoor leisure space are part of the new section of the house.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Inside, we sought the neutrality given by the simplicity and purity of the materials and by the illusion of the absence of detail. The idea of interiority translates into openings towards landscapes, frames and courtyards strategically located.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

The scale of the intervention and the natural identity of the site were always taken into consideration when choosing the construction approach and materials: stone, concrete, steel and wood. Inside, the white and the comfort of the wood balance with the raw and austere presence of the concrete. Outside, stone and concrete are carved in the same way, in a reinterpretation of the vernacular architecture of this region.

In memory of Mr. António da Costa Gonçalves.

Team:
Project Team: Filipe Pina, David Bilo, Diana Cruz
Constructor: MPS 

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Aleluia Cerâmica: Coating sanitary facilities
2. Efapel: Electrical apparatus
3. Anicolor: Frame
4. Pedra e decoração: Salamandra Girofocus
5. Normo: Lighting

Read story in PortuguêsFrançaisEspañolItaliano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More