Cascade Residence

Cascade Residence

Architect
CLB Architects
Location
Jackson, Wyoming, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Audrey Hall Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bath FittingsHansgrohe SE
ToiletsTOTO
Kitchen AppliancesSub-Zero/Wolf
Bath FittingsKohler
Doors and WindowsLoewen
Bath FittingsWaterworks

Product Spec Sheet
Bath Fittings
Toilets
by TOTO
Kitchen Appliances
Bath Fittings
by Kohler
Doors and Windows
by Loewen
Bath Fittings

Cascade Residence

CLB Architects as Architects

For a project in Jackson’s Teton Cascades development, CLB’s clients were specific that their 6,000-square-foot home should feel like a collection of buildings rather than a monolith. Full-time residents of Jackson Hole, they would also be collaboratively involved in the process.

                                                                     

The development’s prevailing style called for a traditional stone, wood, and cedar shake aesthetic, while the property — four acres on a grassy bench overlooking a horse pasture — helped dictate the orientation. The site enjoys unobstructed views of the Teton range to the north and west as well as a line of sight east to Sleeping Indian. The home and guesthouse were designed accordingly, with trees and low-profile berms added to help screen neighbors.  Small ponds on the property created to attract wildlife and offer a destination experience.

 

The structure reads as three volumes separated by two glassy connectors, with a guesthouse close by. The approach is on the garage side; a long drive creates a sense of place while aspens guide the visitor toward the front door. The entryway — a low transparent volume, beyond which the Grand Teton towers — is revealed upon arrival. At the parking courtyard, a low stone wall visually links the main structure to the guest house, with separate paths leading to each. The massing of the house, with its lower and taller portions, mimics the mountainscape beyond, while the exterior palette of grays and browns including local stone, douglas fir timbers, and traditional cedar siding, help the structure blend into the landscape.

 

Once inside the stone-floored glassy entrance which also leads to the master suite, one is drawn into the soaring central living space. The vaulted great room frames dramatic views through a massive central window flanked by glazing high-up on the side walls. The kitchen with two large islands and a second fireplace anchors the other end; a lower-ceiling dining area lies adjacent. Throughout the space, a visible rhythm of rafters, purlins and steel components emphasize its structural beauty and draw the eye through to the outside. Lighter stained hemlock paneling on the ceiling and upper walls lends warmth and a barn-like feel.

 

The house expresses an indoor/outdoor aesthetic throughout in spaces designed for gracious entertaining and living, including multiple suites with stunning backdrops, clean-lined bathrooms, and the 1,000-square-foot guesthouse. Similar to the main house in materiality, in its truss language and in its layout, the guesthouse has a generous open main space oriented toward the Teton view and a guest suite on either end. Both structures are linked by organically shaped flagstone paths and naturalistic landscaping, which speak to the beauty of the site.

 

Materials used:

  1. Exterior palette: Local stone, douglas fir timbers, and traditional cedar siding
  2. Structure: Rafters, purlins and steel components
  3. Ceiling and upper walls: Light stained hemlock paneling
  4. Doors and Windows: Loewen Windows
  5. Toilets: Toto
  6. Bath Fittings: Waterworks, Kohler, Hansgrohe
  7. Kitchen Appliances: Sub Zero, Wolf

Read story in PortuguêsDeutschEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More