Caverhill Residence

Caverhill Residence

Architect
SPF:architects
Location
Beverly Hills, California, USA | View Map
Project Year
2009
Category
Private Houses
Matthew Momberger
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Recessed Ceiling Light FixtureBEGA
Quartz CountertopsCaesarstone
Door HardwareFSB
Modular HVAC SystemAirfloor
Windows and SlidersFleetwood Windows & Doors
Metal GratingGrating Pacific

Product Spec Sheet
Recessed Ceiling Light Fixture
by BEGA
Quartz Countertops
Door Hardware
by FSB
Modular HVAC System
Windows and Sliders
Metal Grating

Caverhill Residence

SPF:architects as Architects

 With a long, narrow span of angled “fins” lining its sleek façade from the street, the Caverhill house looks monumental, albeit a stealth monument. Entering beneath the canopy of the carport, one is transported into the main living space, is full of air and light. The fins provide privacy from the street, while playfully welcoming and diffusing narrow strips of light onto the home’s interior surfaces. The result is a beautiful dance of sunshine that changes throughout the day.

 

The home replaced a smaller house on the difficult hillside lot, maximizing both the narrow footprint and the spectacular views of the Los Angeles basin. A hillside building ordinance and a desire to keep the previous structure's footprint made the project a challenge – the lot is more of a wedge shape than a parallelogram. As a result, the plan is a modified wedge, one end of the house almost twice as wide as the other.

 

The main entrance is on the second of three levels, where the living room flows openly into the kitchen and dining area. These communal spaces and the bedrooms on the upper level are punctuated on each end by over 1,000 square feet of generous covered terraces and balconies. Each cove is protected from the sun and wind but still open to views.


Simplicity was the goal of both the architect and the client. Steel framing allowed for a fully-open plan, free from interior walls or vertical supports obstructing the views. The result is a clean viewing angle of the exterior from almost any spot in the house. All of the house controls -- heating, cooling, lighting, window shades, security and more -- are contained within a control panel near the front door. Ductwork was eliminated by the use of an Airfloor System, which heats or cools rooms through a series of dome-like structures beneath the micro-finished concrete floor surface.

 

The upper level can be accessed either through the interior stair, or through exterior staircases located on either end of the house, incorporating the terraces into the main circulation flow of the home. Bathroom vanities float above the floor, the electrical outlets tucked below, out of sight.


Material Used :

1. Fleetwood: Windows and Sliders
2. Caesarstone: Quartz Countertops
3. FSB: Door Hardware
4. Sugatsune: Door Hardware
5. Grating Pacific: Metal Grating
6. Malarkey: Roofing
7. Airfloor: Modular HVAC System
8. Hafele: Cabinet Hardware
9. Bega: Recessed Ceiling Light Fixture
10. Jay R Smith: Plumbing Drains
11. Sherwin Williams: Paint
12. Kohler: Laundry Sink

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More