Centre for Contemporary Art DOX+

Centre for Contemporary Art DOX+

Architect
Petr Hájek - Architekti
Location
Poupětova 1339/3, 170 00 Prague 7-Holešovice, Czech Republic | View Map
Project Year
2018
Category
Art Galleries
Petr Hájek ARCHITEKTI
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Door systemsJansen
Aluminium windowsALUPROF SA
Tarkett LinoleumTarkett
Laser projectorEPSON
PVC foil on facadesFatrafol
Wall and ceiling claddingHeraklith

Product Spec Sheet
Aluminium windows
Tarkett Linoleum
by Tarkett
Laser projector
by EPSON
PVC foil on facades
Wall and ceiling cladding

Centre for Contemporary Art DOX+

Petr Hájek - Architekti as Architects

The DOX+ complex of buildings expands the DOX Contemporary Art Centre in Prague, the Czech Republic. The original complex focusing on exhibition areas was expanded by special areas for dance, music, film and a school of architecture.


DOX+ consist of three buildings: administrative with the school of architecture, an experimental music and dance hall and a dance rehearsal room. The buildings are a single unit from the architectural aspect and this principle is symbolically expressed by the unified grey colour and fluid interconnection of all parts into one whole. As a result, the complex can be perceived as a single structured statue.


The administrative area, with entrance lobby, club and restaurant, serves as the ARCHIP school of architecture. This building originated on the basis of renovation of the original building dating from the 1970s, and the typological arrangement of its inner core and open layout have been preserved. Renovation of the interior respects the materials used at the time the building was constructed (linoleum, wood veneer doors, terrazzo....).


The experimental music and dance hall and dance rehearsal room are cast using béton brut. The reinforced concrete buildings are “clothed” in a soft façade which protects them against freezing or overheating. The insulating wool is covered in a flexible insulating membrane which is anchored to the concreted in the pattern of a regular grid. The façade absorbs residual noise escaping from the hall and reduces the acoustic burden on the residential courtyard. Thanks to the pattern, which is based on furniture upholstery, the halls are reminiscent of two large sofas. An upholstered furniture pattern was chosen for its effectiveness in distributing tensile forces along the surface of the fabric. Enlargement of this pattern had no negative effect on its structural properties and, as a result, the plastic film does not tear in extremely cold weather as its shrinks, and tension is not lost when surface temperatures rise in the sunlight.


The hall has variable acoustics and can be compared to a musical instrument which can be tuned depending on the needs of the specific performance. The rotating three-walled under-ceiling panels and foyers are used for this. The three-walled panels are supported by a sound absorbent, diffuse and reflective surface and can be rotated to modify the acoustic properties of the ceiling, thereby changing the acoustic parameters of the entire hall. In order to extend the fadeout effect, the main hall is surrounded by a ring of foyers which can be used as fadeout chambers in the case of special performances. The addition of these areas to the volume of the main hall results in a significant extension of the fadeout period particularly in the lower frequencies. The square floor plan also means there was no need to clad the walls in acoustic panelling. The hall has seating for 550 guests and has become famous for its acoustics during its brief existence. It is currently also used as a reference recording studio. The technical equipment of the hall includes an extensible auditorium, stage technology with curtains with elevation, laser projector and other equipment.


The roof of the hall is a grassy meadow used for relaxation, outdoor installations or simply as a place for outdoor performances. There is a suspended bridge over the auditorium for acrobatic dancing.


The dance rehearsal room has a floor plan with dimensions identical to the stage in the main hall. It “dances” above the inner courtyard on diagonal columns. The geometry of these columns is not random, but avoids the traffic plan and technical installations below the floor tile.

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More