Centro Educacional Pioneiro

Centro Educacional Pioneiro

Architect
STUDIO DLUX
Location
Vila Clementino, São Paulo - State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Guilherme Pucci

Centro Educacional Pioneiro

STUDIO DLUX as Architects

Studio dLux was invited by Centro Educacional Pioneiro to elaborate a new project for them. The school was looking for a space innovation. The rooms selected to the renovation were: the teacher’s room, technology room and the library.

 

The teachers had the necessity of a bigger room to rest during the class breaks and to prepare the activities for the students. With the room expansion, there was space to add more work stations, including an “L” shaped desk and a shared desk for eight people. A chill-out area was also created, with a small kitchen and storage furniture.

 

In the old technology room, the greatest problem was with the available space. The classroom was too narrow to accommodate the students, teachers and storage. To solve the issue, there was a 5,6 ft extension in the room, adding 32 ft2 to the total area. A broad furniture composed by cabinets, made in plywood and green Formica was designed by Studio dLux to storage every equipment for the classes. It also creates a division between the student and teacher’s area. This cabinet has an asymmetric drawing, with a glass panel between the lower and upper parts, allowing a visual integration between both areas.

 

One of the main requests for the library project was that it could be seen from outside. To make this possible, glasses were installed at half length, so that people transiting in the corridor would be able to see the renewed space from the outside, with its wood and gradient blue details in the ceiling. The same blue tones were used in the back wall, composing a degrade drawing with the school’s main colours.

 

Every bookcase was kept in a low height, to allow a better experience with the students attending the space. The central bookcases have wheels, allowing any layout alteration, according to the space’s needs.

 

To create more reading spots in the library, benches and small bleachers in a hexagonal shape were designed. New workstations were also designed for group activities, with furniture such as the house-shaped booth.

 

Material Used:
1. Fineflex – Blinds
2. Huna Marcenaria – Woodwork
3. JN Vidros – Glass windows on Library and Tech Room
4. Metadil / Chairs and desks for Tech Room
5. Pluripiso /vinyl flooring

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
WoodworkHuna Marcenaria
Glass windows on Library and Tech RoomJN Vidros
Chairs and desks for Tech RoomMetadil
Vinyl flooringPluripiso
Product Spec Sheet
Woodwork
Glass windows on Library and Tech Room
Chairs and desks for Tech Room
by Metadil
Vinyl flooring
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More