CEPSA, new Flagship Service Station

Montse Zamorano | Architecture Photography as Photographers

Cepsa is Spain’s fourth largest industrial group operating for over 80 years. In recent year it has become a major player in the global energy market. Yet it is their petrol stations that are the crucial touch-point that connects the brand with society. During the brand strategy process Saffron identified the highly technical and service orientated aspects of Cepsa as being the essence of its brand, so we encapsulated them in the brand idea “Adaptable Engineering”.


The conundrum then was how to communicate this, creating a new and relevant service station concept seemed essential to: - Improve the experience to be really service oriented - Reduce the cost of maintenance through using the latest technology - Create visual impact, represent Cepsa in a new and meaningful way


Saffron, together with partners Tangerine and Malka & Portús went through rethinking every brand touch point that customers interact with within the station: canopy, shop, pumps, lighting and signage.


The forecourt canopy was transformed using a high tech ETFE material that is self-cleaning, lightweight and recyclable. Its structure is assembled in a modular fashion to be adapted to varied station formats. ETFE’s 100% transparency delivers a reduction in the use of artificial lighting thereby reducing station costs. The innovative plastic cushions also transform the forecourt into a light and airy place.


At night, flooded with a red glow, ETFE cushions turn the canopy into the jewel of the concept. The bright red cladding of the C-store building also reinforces the beacon effect of the station, gently drawing travellers in.


With tangerine we carefully considered the refuelling experience and thus proposed separating the display from the pump to allow a more intuitive and natural operation.


Lighting parasols are placed above the refuelling islands to provide light at exactly the point where it is needed, thus giving a more localised experience for the person at the pump and reducing wasted energy.


The signage system, inspired by Cepsa’s logo shapes and angles, complements the powerful visual language of this state-of-the-art service station. This reflects a powerful collaboration from brand, architecture, product and service design.

CEPSA, NEW FLAGSHIP SERVICE STATION

Saffron Brand Consultants as Architects

Cepsa is one of Spain’s largest industrial group operating for over 80 years. In recent years it has become a major player in the global energy market. Yet it is their petrol stations that are the crucial touch-point that connects the brand with society. During the brand strategy process Saffron identified the highly technical and service orientated aspects of Cepsa as being the essence of its brand, so we encapsulated them in the brand idea “Adaptable Energeering”. The conundrum then was how to communicate this, so creating a new and relevant service station concept seemed essential to: - Improve the experience to be really service oriented - Reduce the cost of maintenance through using the latest technology - Create visual impact and represent Cepsa in a new and meaningful way Saffron, together with partners Tangerine and Malka&Portús went through rethinking every brand touch point that customers interact with within the station: canopy, shop, pumps, lighting and signage.


The forecourt canopy was transformed using a high tech ETFE material that is self-cleaning, lightweight and recyclable. Its structure is assembled in a modular fashion to be adapted to varied station formats. ETFE’s 100% transparency delivers a reduction in the use of artificial lighting thereby reducing station costs. The innovative plastic cushions also transform the forecourt into a light and airy place. At night, flooded with a red glow, ETFE cushions turn the canopy into the jewel of the concept.


The bright red cladding of the C-store building also reinforces the beacon effect of the station, gently drawing travellers in. With tangerine we revised the interaction that a customer should have at the refuelling island to improve the experience and thus proposed a vision for the future. Proposed improvements, subject to Cepsa’s decision to implement them, include separating the display from the pump to allow a more intuitive and natural refuelling operation. Ultimately, should such improvements be implemented, customers would be able to view the shop attendant on-screen and know that their pump has been engaged. The signage system, inspired by Cepsa’s logo shapes and angles, complements the powerful visual language of this state-of-the-art service station. This reflects a powerful collaboration from brand, architecture, product and service design.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More