Changi International Airport Terminal 4

Changi International Airport Terminal 4

Architect
SAA Architects
Location
Changi, Singapore | View Map
Project Year
2017
Category
Airports

Passenger Terminals
Stories By
SAA Architects

iGuzzini

New Changi Airport Terminal 4

SAA Architects as Architects

The new concept for the highly anticipated Terminal 4 (T4) at Singapore Changi Airport has been unveiled at the T4 groundbreaking ceremony on 5 November 2013.


Appointed by Changi Airport Group (CAG), Singapore's award-winning SAA Architects, the lead consultant and executive architect of the Architect & Design Consortium (Consortium), collaborated with UK-founded design firm Benoy Limited on the concept and interior design of the new terminal.


Set to redefine the travel experience, Changi Airport's new terminal will be located along Airport Boulevard, and will accommodate up to 16 million passengers a year.


The 195,000m² building has been designed to celebrate both physical and visual transparency. The arrival experience will be surrounded by lush vertical landscaping and an impressive double-storey glazed façade. Inside, the concept is dynamic, vibrant and colourful with feature skylight lanterns illuminating the terminal. Gardens have been incorporated to enliven the airport interiors with green walls and an abundance of elegant tall trees growing beneath the natural light.


Yeo Siew Haip, Managing Director of SAA Architects, explained the complexity of the large-scale project, 'Since winning the project in mid February 2013, the SAA-led Consortium worked hand in hand with CAG and Benoy to bring the design of T4 from concept to commencement of piling works on-site. SAA provided the Consortium leadership in managing concept refinement, stakeholder engagement, fast-track scheduling and value engineering.'


'Finalising the overall design of T4 for the Main Contract Tender within the time frame we had is a feat in itself for the industry, especially with over ten consultants and specialists collaborating intimately in the intricate work scope, keeping the project on schedule.'


'The planning agenda has centred on introducing efficiency and comfort to the travel experience', explained Meeta Patel, Director at Benoy. 'State-of-the-art facilities including self check-in kiosks and self bag-drops will provide travellers with a quick and easy airport journey. To shape the boutique atmosphere of T4, Benoy has created walk-through retail zones, Peranakan-inspired shop fronts and mezzanine dining hubs which will offer views over the central interior gardens.'


The main focal point of the building is the 'Central Galleria'; a glazed, open space that visually connects the departure, check-in, arrival and transit areas across the terminal.


David Buffonge, Director at Benoy said, 'We are extremely excited about Terminal 4 at Changi Airport. We believe in the concept that has embraced energy and motion; creating a dynamic yet timeless design in a welcoming environment. The terminal has been designed to provide visitors access to a new level of travel comfort outside their traditional airport experiences'.


'SAA's role as lead consultant and architect is not unlike a music conductor in orchestrating all processes to bring the design of Terminal 4 at Changi to reality. With CAG and Benoy, we strive to create a unique T4 experience that pushes the boundaries and inspires the traveller like never before,' said Yeo Siew Haip.


The Consortium comprises a number of members responsible for various aspects of T4 including: architecture, design, civil & structural engineering, mechanical & electrical engineering, landscaping, acoustics and safety.

Terminal 4 of Changi Airport in Singapore

iGuzzini as Manufacturers
Changi Airport is Singapore's main airport. It is one of the most important in South-East Asia and, with 62.2 million passengers in 2017, the sixth busiest airport in the world. In March 2018, travellers voted it the best airport in the world for the sixth time running.

Opened in 2017, Terminal 4 was the result of a collaboration between SAA Architects, one of the most important architectural groups in South-East Asia, and Benoy, a design group operating at an international level.

The goal of the two studios was to make airport traffic fast, comfortable and safe. Reviewing the flow system throughout the whole building, including the 23 metre-high central atrium, has resulted in greater transparency throughout the terminal, and an increase in shopping and refreshment business.

The whole environment is spacious and is developed around the theme of nature, which determines spaces, shapes and patterns: there are skylights and large petal-shaped lamps, green areas for relaxation, tree-lined lounges and green walls. Any stop at the airport, no matter how brief, should be enjoyable and give a positive view of Singapore: the skylights and the greenery inside the airport help promote Singapore as the “City in a garden”.

Benoy in particular was responsible for the interiors: the interior design emphasizes the soft shapes and soft ambient light, and all the elements are designed ergonomically. For the first time at Changi, an integrated concept has been developed for retail: once passed the security checks, the traveller is greeted by shops with double-height windows that create a very lively atmosphere. There are open spaces, a good supply of natural light, soft shapes, and easy, clear directions, both inside and outside the airport. The core of the terminal design is the Central Gallery, a glass-covered open space that separates the runways from the building structure. During the day, the natural light contribution is very strong. For night lighting, iGuzzini has worked in many areas: check-in in the departures area; passport control; arrivals hall, baggage claim; waiting lounges at the gates, toilets. In all of these areas, Reflex COB Super Comfort recessed lamps were used, with two different diameters – 212 and 144 mm – and a colour temperature of 3500 K, prepared specially for this project. During the night, the atmosphere in the airport is therefore comfortable, and the soft, very diffuse effect avoids any danger of glare for the travellers; the choice of using recessed lamps minimises their impact and contributes to making Changi a comfortable airport that travellers really appreciate.
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More