Chapel and Meditation Room

Architect
Studio Nicholas Burns
Location
Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Individual Buildings

Chapels

Churches

Chapel and Meditation Room

Studio Nicholas Burns as Architects

"This knoll features several monumental boulders, spaced apart; and a fine stand of trees around them, with tall trunks and dense foliage. In the midst of the knoll, was a faint clearing; and this place presented itself as a `natural, `logical' and `inevitable' location or locus for the Chapel. In the event, only two trees were lost and all boulders retained. The positioning of the Chapel implied itself in the voids and the interstices, as an in-between place: architecture as a clearing within a clearing."
Michael Tawa

photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts

I see the water as an essential element of the design, part of the building fabric (the same as with the boulders and trees and topography). Symbolically it connects and cleanses – an unspoken ritual – and engages the sense connecting one to the place. The design allows the water to pause on its journey from deep underground on the way to the river and eventually the ocean.

photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts

In parts, the boulders formed the formwork for the structure, the spaces in between the boulders and the trees informed the shape. The plasticity and monolithic characteristics of concrete was a natural selection. Local ardosia is used in parts with the intention that it formed part of the landscape and contrasted to the concrete form – more grounded versus light.

photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts

The orientation of the building is designed around specific dates and times corresponding to important events of the client’s family. The idea is that time is marked over generations at these points forming very personal rituals. Deep shadows have the effect of drawing one into an abstract space whilst shafts of light connect to nature in a very direct way. High openings give a sense of the sky and a feeling of floating upwards towards the light. In the meditation room the singular window frames the water, boulder and sky. Abstracting naturing and proving an intense view intensifying the connection. The depths of the shadows in the space dematerialises the room.

photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts

The intention of the project is to create a series of inward facing contemplative spaces without impacting on the historical buildings of the place as well as the natural context. The building is designed to be quiet and to disappear into the site; over time the vegetation will shroud the built forms, growing around, over and on the building. A ruin. The reredos is framed in the space and contrasted by the space, the restoration was authentic in the sense that repairs where left on show, the fading and aged characters are allowed to speak and tell stories of the past. It is directly connected to a religion though housed in a way not to exclude other religions.

photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts

Team:

Architects: Studio Nicholas Burns

Photographer: Peter Bennetts

photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
photo_credit Peter Bennetts
Peter Bennetts
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More