CHORD HOUSE

CHORD HOUSE

Architect
Ming Architects
Location
Singapore | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
STUDIO PERIPHERY
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior Lighting (Led) Sol Luminaire
Roofing (Aluminium)Falzonal
Interior FurniturePoliform S.p.A.
Facade cladding (Natural granite)Polystone (S) Pte Ltd
Flooring (Natural oak)V-Tech Construction Pte Ltd
Interior FurnitureWalter Knoll

Product Spec Sheet
Interior Lighting (Led)
Roofing (Aluminium)
Interior Furniture
Facade cladding (Natural granite)
Flooring (Natural oak)
Interior Furniture

CHORD HOUSE

Ming Architects as Architects

Chord House is situated in the small estate of Moonbeam along Holland Road in Singapore. The house sits on a sloping road which has a public bus route running along it, with a bus stop located two houses away. Due to the heavy traffic, privacy from vehicle and pedestrian traffic was a big factor in our design for the house. 

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

The form of the house was derived from this context of highly built-up suburban districts. As a semi-detached house, the party wall provided an opportunity to create an inward-facing courtyard for privacy, in place of the typical fenestration which faces outwards to the surrounding neighbours and street. The courtyard was conceptualised as a means to create inward facing views, and introduce light and ventilation into the house without sacrificing privacy.

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

Chord House, termed due to the notion of how two points on a curve are related, inverts this idea, and we employed a curved building form on the building facade to emphasize the notion of the courtyard being carved out from the building mass.

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY
photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

A seven-metre high Caesalpinia tree was specially sourced from overseas so that its foliage would be clearly visible from the master bedroom on the second storey and when traversing the staircase between all three floors. 

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

The courtyard is designed to pull in nature deep into the building plan. On the first storey, natural ventilation and light floods the living and dining spaces when the oversized glass doors are opened.  The garden feels almost a part of the living, which was important as we did not want the courtyard to feel disconnected from the interiors. The morning sun casts shifting shadows of the tree branches onto the staircase wall, which is clad in light toned granite stone continuing from the exterior, seamlessly into the house. 

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

At the atrium, the granite cladding was similarly specified in a roughened hammered texture, and oak wall panelling in fluted panels for the main corridor connecting the family bedrooms. The curving staircase sweeping upwards is the highlight of this space, culminating in a glass skylight at the top, which invites daylight and shadow to filter three stories down to the living spaces below. In the centre of the atrium sits a grand piano, beside which is a custom made resin artwork by Patrick Bezalel, specially commissioned by the owners for the house.

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY
photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

Views of the courtyard garden are visible from a large portion of the stairs, while travelling vertically between the different levels of the house. It was important for us to introduce light and landscape views not only into the living spaces but also the circulation areas, to enable the homeowner to experience the courtyard in a deeper, more seamless way

photo_credit STUDIO PERIPHERY
STUDIO PERIPHERY

Team:

Architects: MING ARCHITECTS

Collaborators: JS TAN CONSULTANTS / CST CONSULTANTS

Photographer: STUDIO PERIPHERY

Caption

Materials Used:

Facade cladding: Natural Granite by Polystone Pte Ltd

Flooring: Natural Oak Flooring by V-Tech Construction

Doors: Aluminium Frame Glass Doors by Top International

Windows: Aluminium Frame Glass Windows by Top International

Roofing: Aluminium Roofing by Falzonal

Interior Lighting: Led Lighting by Soluminaire

Interior Furniture: Poliform, Walter Knoll by Space Furniture

Caption
Caption

Read story in ItalianoDeutschEspañolPortuguês and Français

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More