ciAsa Aqua Bad Cortina

ciAsa Aqua Bad Cortina

Architect
Pedevilla Architects
Location
St. Vigil, Enneberg, South Tyrol, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Gustav Willeit – Corvara

ciAsa Aqua Bad Cortina

Pedevilla Architects as Architects

The ciAsa (Rhaeto-Romanic for house) is a high-alpine family home in South Tyrol's St.Vigil, surrounded by the Dolomites of Val Badia. It stands on a gentle hill, right next to a thermal spring.


Based on the archaic form of a house, no distinction is made between roof and façade. The rising form of the roof makes the building visible from afar, while at the same time the low eaveslines also provide protection. The shape of the trapezoid appears as a recurring element in the overall design. To illuminate the interiors, thetrapezoidal dormers are used as well as a skylight, whose light shines into the house in a cone-like shape.

 

The three overground floors are entirely made from the wood that fell on 30 October 2018 during heavy storms in the surrounding forests. Massive spruce wood was joined to create the exterior and interior walls, using a special technique and avoiding the use of adhesives and resins.Based on 6cm thick wooden planks, 36cm strong outer walls were crafted. Even within the prefabricated building components, the planks were layed in the same way as the tree had grown - from bottom to top.On the inside, the surface consists of solid and hand-planed stone pine wood. All walls have already been prefabricated with this surface; the connections for windows and doors were rebated into the wall elements. Because of its warm colour and characteristic smell, which gives the room a feeling of well-being and warmth, the stone pine has been used in local tradition for many centuries as interior lining of the parlour.

 

Like a pine cone, the façade is clad with hand-split larch shingles.Due to an ample wall thickness, the house achieves very good thermal values, which is why additional insulation was completely unnecessary.

 

The concrete for the basement consists of dolomite rock from the nearby creek, enriched with the property's own thermal water.

 

For this project, the aspect of sustainability was given extra high priority. The majority of the used materials is local and natural. Almost no synthetic materials had to be used.

 

Not only is the wood of the house strictly local, also the stone for the floors and bathrooms was cut from dolomite boulders from the valley.


The choice of materials was driven by aesthetic qualities as well as the knowledge about their resistance and durability. For example, larch wood, as used for the façade, is weather-resistant even without any treatment. Over the years, the solid woods develop a patina, giving them greater character and charm, which will make the building increasingly beautiful over time. With the construction of the ciAsa, the life cycle of the materials and resources has been extended in a meaningful way. Environmental impact and costs are thus reduced in the long term.

 

Great importance was also attached to the social and cultural aspects of sustainability. Only craftsmen from the valley were involved, who were able to enrich the project with their experience and expertise in local construction methods. The perpetuation of local traditions in modern ways respects the local culture and preserves millennia-old knowledge, which is endangered due to high-tech developments and the increasing standardization of new buildings.

 

Material Used :
1. holzius Vollholzelemente – walls, slabs/ceilings, roof – custom-made
2. NAGÀ – windows + doors
3. genuine craftsmanship

Read story in Deutsch

Project Credits
Main contractor (wood construction)
Structural engineer
Windows+doors
Product Spec Sheet

ElementBrand
Walls, slabs/ceilings, roof – custom-madeHolzius
Product Spec Sheet
Walls, slabs/ceilings, roof – custom-made
by Holzius
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More