Citadellskajen

Citadellskajen

Architect
Kjellander Sjöberg
Location
Malmö, Sweden | View Map
Project Year
2019
Category
Housing

Citadellskajen

Kjellander Sjöberg as Architects

The Citadellskajen city block is centrally located in the heart of the historical part of Malmö, by the outer moat, overlooking Malmö Castle and Kungsparken. The site lies on one of the city’s newly revitalized routes, bordering an outlined urban boulevard, Neptunigatan, to the north and the recreational spaces of Citadellskajen along a waterfront promenade to the south. Kjellander Sjöberg has designed a scheme promoting an active urban life with recreational and social qualities, where the city can spread, and residents contribute to the daily life on street and quay.

Caption
Caption

The property is a part of a former industrial area located on a border between the inner city and the sea. By converting the harbour into a mixed city, Citadellskajen becomes an integrated part of Malmö. A block that almost becomes a small neighbourhood in itself; between parks, seashore, the classical late 19th century city and the new emerging neighbourhood. Citadellskajen meets a diversity that provides the conditions for a rich and contemporary urban life.

Caption
Caption

The south-facing waterfront promenade makes the block a destination, a stopover between the city centre and Malmö Central Station, concert hall and Ribersborgsstranden with its wide range of free time activities. Great potential for a good quality of life is generated along the quay through green areas, meeting places, commercial spaces and activities for all ages. Recreational activities, leisure, play and sport provisions can coexist with flea- and weekend markets arranged by the residents and local businesses.

Caption
Caption

The quay extends inside the block becoming a central feature both emotionally and physically through its materiality, paving and green structure. Conceptually, the southern part of the block stands exposed on the quay. The life on the waterfront can continue inside, under the building volumes, into the inner courtyard with a favourable microclimate, protected from rain and wind, in the sun or shade.

The core of the architectural concept is the idea of a neighbourhood, a social place where contacts and relationships between people are promoted, by means of scale, the size of various elements and their content, exploring how the local community can participate in the whole. Commercial spaces, restaurants and cafés with common areas for the residents on the ground floor complement each other well. A wide range of activities create and define a unique neighbourhood with a strong identity and a sense of belonging.

Caption

 

The southern part of the block meets the ground with columns that create larger open spaces located between staircases and commercial units. Such “anterooms”, or classical loggias, provide the inner courtyard with a water view.

The open loggias are designed as flexible spaces, suitable for various uses, ready to be filled with activities initiated by the residents. A new type of informal ground floor is thus introduced into the city – a meeting place that is neither fully commercial nor entirely residential – democratic, inviting and varied in its programming.

Caption

Citadellskajen is a melting pot of Malmö’s characteristic districts varying in their urban structure and functions. The adjacent buildings have widely different architectural expressions and origins yet constitute a fabric to relate to.

The new buildings gather and interpret impressions of their surroundings, initiating an architectural dialogue. The design is inspired by both the coarse materiality of the Citadel as well as the industrial buildings’ bold articulation.

The block comprises five buildings, distinct in their individual design but with a consequent materiality, creating a lively yet cohesive composition.

The project’s visual proximity to the 16th century Malmö Castle with its diverse dilapidated walls has inspired KS to use bricks with a contemporary interpretation. The brickwork has been supplemented with braided steel screens and steel pillars. The materiality and spatial organisation of Citadellskajen is intended to become a welcoming and open “castle on a beach”.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More