CITGO Petroleum Corporation Workplace Renovation

CITGO Petroleum Corporation Workplace Renovation

Architect
HED
Location
Downers Grove, IL, USA | View Map
Category
Offices
Tom Harris

Attraction and retention.

HED as Architects

CITGO Petroleum Corporation was looking to move their engineering and corporate teams from an existing refinery to a new office environment that would be better suited to support employee workflow and wellness. Partnering with HED, CITGO selected a space that had some existing conditions that could be reused while still allowing them to achieve their goals of a new and improved office environment.  

photo_credit Tom Harris
Tom Harris

The design goals were simple: move the staff from the refinery into a comfortable office environment, boost overall employee morale and satisfaction, increase employee socialization, and create a desirable place to work that doubles as a recruiting tool reflective of the CITGO brand.

photo_credit Tom Harris
Tom Harris

To accomplish this, the HED design team followed CITGO’s program requirements for the maintenance of existing private offices, reception, and conference areas, and created new communal spaces. These spaces include a catering and warming pantry, enlarged café capable of supporting office-wide gatherings and all-hands presentations, and new training room which is divisible from the adjacent café by a fully retractable glass wall, making both spaces multi-functional and capable of hosting a variety of events and activities.

photo_credit Tom Harris
Tom Harris

HED utilized a sophisticated, warm palette of gray tones, natural wood, and soft accents and upgraded all the lighting to new LED fixtures with efficient controls. This new palette is reflective of CITGO’s desire to attract and retain talent by providing a polished and comfortable environment with ample room for individual and collaborative work. All offices and workstations have access to natural light, and the timeless palette makes the space more comfortable, accessible, and promotes a greater sense of wellness.

photo_credit Tom Harris
Tom Harris

Generously sized workstations were redesigned with ample space for engineers to work with, and store, large format drawings and to collaborate in both formal and informal settings. Lastly, branded walls were strategically planned throughout the space to tell the story of CITGO’s history as a community partner while materials used throughout the space were selected with sustainability in mind.

photo_credit Tom Harris
Tom Harris
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More