Citizen Service Center of the City of Ulm

Citizen Service Center of the City of Ulm

Architect
Bez + Kock Architekten

Ernst2 Architekten
Location
Olgastraße 66, 89073 Ulm, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
City Halls

Cultural Centres
© Brigida González
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesVilleroy & Boch AG
ManufacturersKnauf AMF
Pendant Lights (offices) – Claris, LEDZumtobel Lighting Gmbh
Door Handles – “Ulmer Klinke”FSB
Window Handles - OgroDORMA HÜPPE
Locking System - EVVAICS Ltd.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Pendant Lights (offices) – Claris, LED
Door Handles – “Ulmer Klinke”
by FSB
Window Handles - Ogro
Locking System - EVVA

Citizen Service Center of the City of Ulm

Bez + Kock Architekten as Architects

The new construction of the Citizen Service Center of the City of Ulm brings together municipal services spread over several sites in one structure, making it the “second town hall” of the city. The building is located only a few metres away from Ulm Main Station, on Olgastrasse, a busy street which traces the perimeter of the medieval city wall.

 

Rising above a two-storey base, a five-storey tower arranges itself concisely in the silhouette of public buildings along Olgastrasse. The light gray, stringent in-situ concrete façade grid has been manually bush-hammered on its whole surface by a stonemason, the edges along the window apertures were chared. Thus the beige coloured Jura stone (also called “Ulm white”), used as a concrete aggregate, was exposed on the concrete’s surface and gives the façade a valuable appearance and a regional focus.

 

Together with the neighbouring Chamber of Crafts the new building is frames a small plaza and the public entrance. The visitor is welcomed by a two-storey hall, whose two levels are spatially linked by an open flight of stairs and a circumferential gallery. Concrete cores with bush-hammered surfaces divide the interior space. The waiting area for citizens is located in the middle of the hall as well as along the gallery, whereas individual service counters are arranged towards the margins of the building.The geometrical clarity of the white varnished, custom-built fittings together with the bright red felt of the seat cushionsand acoustic boards, and the light anodized drop ceilings create a fine and well-lit atmosphere.

 

The flooring of polished terrazzo also includes the locally quarried Jura stone. The perimeter of the medieval city wall and a gunpowder tower, which were discovered and exposed during the excavation works for the project, have been traced discretely in the terrazzo flooring of the foyer. Two original wall segments of the historic city wall could be rescued and implemented in-situ on the ground floor. Thus the history of the location is made legible and tangible in this“house of the citizens.”

 

Whereasthe highly-frequented functional areas are located close to the central hall, the departments with less visitor traffic are accommodated in the five upper storeys of the tower. Each two storeys of the tower are interlinked with atria, achieving spatial interconnection within the tower interior. On the top floor, a recessed balcony with a view of the old town of Ulm and its commanding cathedral has been realized.

 

As per the guidelines of the City of Ulm, the Center was built based on the German “Passivhaus” (low-energy) standard.


Material Used :

1. Zumtobel – Pendant Lights (offices) – Claris, LED
2. Rentex – Screen Light Ceiling
3. Keramag – Washbasin – Renova No. 1, Plan
4. Keuco Plan – WC Equipment - Alu
5. Kemmlit – WC Partition Walls – Primo Kn
6. Dorma – Window Handles - Ogro
7. FSB – Door Handles – “Ulmer Klinke”
8. ICS – Locking System - EVVA
9. Villeroy & Boch - Tiles
10. Heradesign – Acoustic Ceiling Panels - Superfine

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More