City Hall Deventer
scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

City Hall Deventer

Neutelings Riedijk Architecten as Architects

SEAMLESSLY INTEGRATED IN ITS HISTORICAL SURROUNDINGS The new city hall in Deventer unites the old historical city hall with a new city office. The new building complex is located at the ‘Grote Kerkhof’ and extends as far as the ‘Burseplein’. The 24.000 m2 large project consists of 20.000 m2 new buildings and 4.000 m2 renovation and restoration of existing listed monuments. The project consists of an entrance building with a main building behind it and unites all of Deventer’s employees, formerly divided over the city, under one new roof. It houses the city council and all municipal services and invigorates a formerly forgotten part of the inner city.


COURTS AND SQUARES The City Hall’s design seamlessly blends in with Deventer’s typical urban tradition of gardens and squares that are interconnected via alleys, lanes, pathways and gates. The building is organized around two new public squares: an open court surrounding the former mayor’s residence and a covered inner square; the building’s central hall where citizens, visitors and employees can meet one another. Adjacent to the office buildings in the Polstraat and Assenstraat two large city gardens are situated next to the neighbouring residential buildings. At ground floor level the building creates a link between the city’s two most important squares through a new continuous route that starts at the ‘Grote Kerkhof’, continues via the open Mayor’s Court and covered central hall to the Burseplein and ends at the main ‘Brink’ square. Perpendicular to this passage is a second walking route that connects the inner city with the IJssel river shore. Both are public routes. At the first level a closed circuit has been made for City Hall staff and employees connecting all historical buildings with the new ones. This route lies around the Mayor’s Court and enables a fast connection between all functions and departments.


BUILDING AND ENVIRONMENT The front building at the ‘Grote Kerkhof’ consists of two layers with a sloped roof and a facade composition with strong vertical lines, like its neighbouring buildings ‘de Hereeniging’ and the old city hall. This continuity makes the front building effortlessly fit in with its historical surroundings. By placing the roof backwards a city balcony is created. This makes the facade appear more separated, creating a recognizable facade at the ‘Grote Kerkhof’. The main building consists of three layers, like most buildings surrounding it. The tall vertical windows blend in with the architecture of the inner city and allow daylight to cast deep into the building, together with the skylight of the large hall. The main building has a roof surface consisting of alternating mansard roofs and green flat roofs, creating a skyline similar to its environment. The mansard roofs create spacious interiors in the attics. The roof terrace alongside the Mayor’s Court offers a panoramic view over Deventer’s inner city.


FACADES AND ART Open filigree wooden frames and closed brick volumes alternate within the facades. The stone facades consist of large block masonry with protruding window frames. The bricks are multi-coloured creating a lively image. The filigree facades consist of a grid of different sized oak wood frames. The oak framework provides space to integrate contemporary art in the building’s architecture. In collaboration with local artist Loes ten Anscher a series of aluminium grids was designed to fit within the oak framework, containing 2.264 unique fingerprints of 2.264 different citizens of Deventer. Spread out over the outer and inner facades of the building they form one large work of art. The visible presence of Deventer citizens in the facade turns the city hall into a true ‘Citizen House’.


MATERIALS AND DETAILS The city hall contains both public and private spaces that have received their own materialisation and detailing. Robust materials and sober details characterize the public spaces. The anthracite coloured natural stone floor leads the visitor from the different main and side entrances over the ground floor to all public spaces such as the central hall and the Mayor’s Court. The walls, stairs, columns and panelled ceilings are made out of concrete and finished with solid oak frames and fillings. The oak filigree facade with aluminium fingerprints is continued from the street to the interiors surrounding the court and central hall, making the interior part of the outer public space. The confined spaces are mainly situated in the main building and contain the city’s offices and back offices. Concrete and solid oak are used in combination with soft white and grey tones in the interior and furniture.


SUSTAINABILITY The Deventer City Hall is one the most sustainable public/government buildings in the Netherlands. Thanks to a clever design with tall spaces, vast amounts of daylight and air, optimized use of as many natural sources as possible, the implementation of green and multiple technical sustainable measures.


The great amount of windows, roof lights and high ceilings allow natural light to enter the building everywhere, creating an agreeable working environment and simultaneously lowering the electricity consumption. The exposed concrete inside the building contributes to a high-quality, comfortable indoor environment: the concrete stores warmth or cold in various seasons. Concrete core conditioning is also used. The shed roof construction in the public hall prevents direct sunlight from entering and overheating the building. Ventilation ducts and grids in the windows and floors let fresh air seep into the building. By transporting this heated air out of the building via the atrium, surplus heat is used in an efficient way. The use of sunlight, rainwater and water from the IJssel river (for cooling and heating) increases the building’s sustainability with 25% as opposed to similar offices in the Netherlands. The City Hall received the Dutch sustainable GPR score of 8 to 9 as well as the international qualification BREEAM ‘Excellent’.


Read story in Nederlands

DEVENTER TOWN HALL INTERIOR

Atelier PRO architekten as Interior Architects

Atelier PRO architects was selected out of 4 submissions to create the interior design for the new Town Hall Quarter in Deventer. The Deventer municipality has opted for flexibility, sustainability, cooperation and interaction as the major basic principles for this interior. The Town Hall Quarter is situated between the Grote Kerkhof, Polstraat, Burseplein and Assenstraat. The plan partly entails new build (about 15,500 m² Gross Floor Area (GFA)) and partly renovation, restoration and preservation of existing national monuments (about 3,500 m² GFA). The striking new build, according to the design by Neutelings Riedijk architects, respectfully conforms to the existing historic buildings. The municipality aimed to set a good example in the field of sustainable building and strived to realize a building with a BREEAM-score excellent.


Democracy and public administration In Deventer, democracy and public administration have been connected to this wonderful site for centuries. The new building signifies a huge quality improvement, not only for the municipal organization, but also for the inner city quality of this location. With this Town Hall Quarter, the municipality wants to unite its own organization at the Grote Kerkhof, and in addition wants to create a central meeting point. The public spaces are therefore equipped to make them suitable for exhibitions, debates and symposiums. The interior design played a leading role in this concept.


Activity-based working places In this new office environment, the municipality wanted to attune to ‘The New Working’ and had chosed for a flexible office arrangement in the interior. This working place concept that is related to activities, contributes to a new way of working in which innovative, participative and result-oriented working forms central stage. The staff members can work in a flexible way and without fixed places and times. In the atelier PRO architects’ design, orientation has been linked with interior specials, the so-called ‘golden eggs’, which form recognizable meeting places. All the furniture contains the necessary facilities such as a current supply and it is possible to adjust it in a flexible manner. Following the historic buildings, the use of colours is a reflection of 17th century pigments, such as ultramarine blue, indigo, umber, madder and lead-tin yellow.


Peace of mind Moreover, atelier PRO has developed ‘The New Waiting’ concept and has introduced this in the public hall. The comfort of the interior reveals itself in accordance with the waiting time, so that a waiting place can be chosen that suits the serenity level. Practical furniture for visitors who are in hurry, and a softer interior for quiet places where people have to stay longer. Thus, just like in ‘The New Working’ concept, the functional arrangement of the public hall is related to the various activities, for which perceptibility, clear organization and obvious waiting time indications are of major importance. Hence, the interior design supports the operational management and high level of service and hospitality of the city of Deventer. Fingerprint Visual artist Loes ten Anscher developed aluminum window frames out of the fingerprints belonging to hundreds of Deventer inhabitants. Their thumb, finger or even their toe got an eternal place in the new building. In total 2300 Deventen citizens were invited to hand in their fingerprint. All fingerprint scans were turned into a fingerprint clay mold. In the foundry the clay molds turned into sand molds, that were filled with fluid aluminum. After the aluminum being cooled the window frame was finished..

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More