Climbing mountains
Fred Delangle

The new Arkose Pont de Sèvres climbing complex

Atelier du Pont as Architects, Interior Architects, Furnishings

Spaces of staggering heights that once were a parking garage surround the new Vieux Pont de Sèvres passageway in Boulogne. The 1,800 m² complex includes climbing walls for adults and children, fitness and yoga areas, a bar, a restaurant, and a shop. To create the Arkose climbing complex, whose climbing walls are visible from the rue du Vieux Pont de Sèvres, Atelier du Pont designed a brand-new universe in this concrete environment. Enclosed within a rough, unfinished space, the complex was inspired by bivouacs. Its atypical, labyrinthine configuration suggests an immersive walk that assigns a hiking-related theme to each space. The project makes priority use of repurposed furniture and sustainable, biosourced materials: wheat grain paneling, cellulose acoustic modules, and wood that has either been locally sourced or that comes from a recovered lot, such as the torrefied fir used for the flooring...

photo_credit Vincent Leroux
Vincent Leroux

The Arkose climbing complex has two climbing areas for adults, one of which is on two levels, and one climbing area for children. The climbing walls have a natural wood finish with colored holds affixed to them. Located across from the main entrance, a large bar winds through the space. More than 25 meters in length, it rests on a series of vertical chestnut logs that come mainly from the central French region of Sologne. Metal racks hanging above the bar are used as shelves. Old climbing ropes have been repurposed as a curtain to give the seating space around the bar a greater sense of privacy.

photo_credit Vincent Leroux
Vincent Leroux

Wood and patinaed metal adorn the shop located to the left of the main entrance. Structures were built using metal duckboard repurposed from the Loiret region; the shelves, made from wood shavings, were attached using old straps; multiply perforated birch panels are used to hang clothing and climbing gear; and mobile elements recycled from a locksmith were recovered to make lockers. A second-hand workbench is being used as a display stand.

photo_credit Vincent Leroux
Vincent Leroux

In the restaurant, which can seat one hundred people, an immense fresco more than 15 meters long evokes a mountain landscape. It is composed of cellulose sound boards of various forms colored green, beige, and gray. Climbers can gather around raw, unfinished wood tables or in a cabin-shaped structure to spend time with their friends and family. Atelier du Pont furnished the climbing complex by sourcing more than 220 pieces of second- hand or repurposed furniture and accessories from professionals and private individuals alike.

photo_credit Vincent Leroux
Vincent Leroux
photo_credit Vincent Leroux
Vincent Leroux
photo_credit Vincent Leroux
Vincent Leroux

Read story in Français

Project Credits
Architects, Interior Architects, Furnishings
Engineering research
Engineering research
Engineering research
Engineering research
Photographers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More