Clinique D diaphane: Light Therapy

Clinique D diaphane: Light Therapy

Architect
L. McComber ltée
Location
Laval, Canada | View Map
Project Year
2015
Category
Hospitals
Stories By
L. McComber ltée
Raphaël Thibodeau

Clinique D diaphane: Light Therapy

L. McComber ltée as Architects

A trivial space is transformed into a cutting edge and welcoming dermatology clinic.


Dr. Danielle Brassard has long dreamt of opening her own public dermatology clinic in Montréal. To meet the needs of clients who deal with eczema, psoriasis, hives and other skin conditions linked to stress, the future clinic must welcome patients in a comforting atmosphere. Her vision for the space is unlike the model of traditional medical clinics, which are often gloomy places where the comfort and well-being of the patients and professionals are relegated to the sidelines in favor of technical requirements. To turn her vision into reality, she contacted Laurent McComber in September 2014 from the architectural firm L. McComber.


Gloomy to glowing Light, a critical ingredient of many dermatological treatments, is the starting point from which the project evolves. Despite its large windows facing east onto Avenir Boulevard and south onto the Montmorency metro station parking lot, the former paediatric clinic that occupied this space was dark and uninspiring. The position of the waiting room in the centre, with windowless examination rooms surrounding it, shut clients off from the outside world and its views and natural light. To make the most of the large openings, the entire office was transformed into an open-plan space with translucent elements serving different functions within the clinic, letting the abundant natural light filter in all around. The ceiling, covered wall to wall in acoustic tiles, was exposed to make the area feel more spacious. Translucent surroundings The six examination rooms, featuring frosted glass ceilings, form a long white wall punctuated by six high wooden doors. With its imposing opalescent glass wall and lowered ceiling, the relaxation room for the clinic’s professionals looks like a glowing cube. Light therapy machines sit imposingly in the centre, behind reception. The curved translucent glass walls that encapsulate them give away their function, as they emit an entrancing purple light when in operation. A long, solid ash reception desk wraps around this central core, with an entrance on either end: dermatology (main entrance) and light therapy (secondary entrance). The client as the focal point Dr. Brassard wants her patients to relax as soon as they enter the clinic. They should feel an uplifting sense of peace and calm during their visit rather than being weighed down by stress and discomfort. At Clinique D, the waiting room offers the most breathtaking view of the entire space: the whole stretch of Avenir Boulevard. People are more patient, more understanding when they are comfortable and well looked after. At the foot of the waiting room chairs, custom-built solid ash coffee tables mirror the look and feel of the reception desk. At the bottom of the hall closet is a wooden shoe rack, inviting patients to take their boots off as soon as they walk in. Further in, an alcove where washrooms are located also has a hot/cold water dispenser for anyone to pour themselves a cup of tea while they wait for their appointment or treatment. Caring for the care staff In addition to being a welcoming and comforting place for patients, the clinic must meet the needs of its staff, who spend long hours working inside its walls. It must be efficient in the way it is organized and pleasant in the way it is laid out. To achieve this, the clinic’s professionals must be able to move between the common areas, offices and examination rooms out of sight of the public. By moving the consultation rooms away from the exterior wall, a long service corridor was freed up for staff to move around in. This spatial arrangement, the true backbone of this space, created a bright and lively corridor through which nurses, technicians and physicians can move freely from one room to another, consulting their patients’ computer records, exchanging opinions and information, or even going to their offices and the relaxation room. Computer workstations are mounted on walls for medical staff to consult records before or after seeing their patients, without blocking this strategic passageway. The staff can also enjoy the transparent block within which the relaxation room is enclosed, shielded from the curious glances of the patients. Customized lighting To supplement the natural light, hanging Wi-Fi LED bulbs can be programmed to the desired intensity and colour for each zone. Installed 8’-0” high, they offer users maximum energy-efficient brightness, without being too blinding. Strips of recessed LED lights highlight the large wood overhang above the desk and the whole of the waiting room. The same type of recessed lighting lines the reception desk to light up the work surfaces for staff. Lastly, each examination room has light flooding from a variety of LED sources, producing a very expansive but highly efficient spectrum: in panels behind the glass ceiling, in inset linear strips along the same ceiling, and in the form of a built-in light fixture above the exam table and a directional Wi-Fi bulb on an adjustable arm beside the patient. The glass ceiling and doors to the service corridor complete the layout with diffused natural light. The intense brightness of the space lends itself well to greater precision in the visual examination of patients.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More