Clos du Bourg Mix Housing

Clos du Bourg Mix Housing

Architect
Lemanarc SA
Location
Aigle, Switzerland | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments

Nurse Housing

Social Housing
Lemanarc SA

Clos du Bourg Mix Housing

Lemanarc SA as Architects

Clos du Bourg is located in the heart of Aigle in the canton of Vaud, Switzerland. The site is built in between different urban typologies. On the east part, we find the medieval village of Aigle with its pedestrian streets and its historical centre, dominant element of the site. This homogeneous entity, of high density, creates a visual and spatial landmark in the urban fabric. On the north and south of the site, the presence of massive and heterogeneous constructions completes the urban fabric.

Caption

The main key features of this project is to emphasize the human and social dimension of the real estate project by enhancing and re-qualifying the site in its urban context. In the other hand the technical aspects also is of great importance, taking into account sustainable development standards such as Minergie®. The neighbourhood aims to be inclusive and capable of welcoming every household, young couples, singles, elderlies or families with children. It is based on daily uses to offer all of them a built environment with social and functional qualities.

Caption

To ensure diversity in the type of housing, Clos du Bourg has 3 different investors: a cooperative, a financial company and a local based investor. The program of this mix-used building brings together shops, services and 166 housing units, including sheltered housing, low-rent housing, free-market housing and property housing. The ground floor is dedicated to strength the public realm, by offering meeting spaces such as offices, shops, food stores, community spaces, medical offices, cafes, temporary reception centres, or a reception unit for schoolchildren. The complex also has a two-level underground car park.

Caption

The different architectural perspectives are given by the shifted nevertheless articulated arrangement of the buildings and give again a scale of "big house" to each entry. The architectural identity of each module are revealed by a uniform materialization of the facades on the street side.

Caption

In contrast, large openings are provided on the garden side for the living areas, the sliding doors of which extend the space onto a loggia-type winter garden. Entrances to housing are always via the public space on the Monneresse and Krafft streets side. The outdoor facilities extends mainly along two axes, punctuated by two plots. The commercial ground floors as well as the strolling and meeting spaces outline these new public spaces. The west square, a place where rue de la Monneresse and rue Krafft converge, becomes a central place, between a café terrace and a break in the shade of serviceberry trees.

Caption

Both a support for urban landscape and a place to stop by within the urban stroll, the alignment of concrete modules structures Krafft Street. The concrete slabs contrast with the paving stones and reproduce the geometry of the extruded modules. Their shape reinterprets the islets of a stream. The cobblestone materiality is part of the continuity of the floors of the historic city and becomes one of the markers of the place.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More