Cloud House - In a state of Aporia

Cloud House - In a state of Aporia

Architect
NO Architects Designers and Social Artists
Location
Ashtamudi, Kerala, India | View Map
Category
Private Houses
Harikrishnan Sasidharan
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FaucetsGROHE
Ceramics, FaucetsDuravit
UPVC WindowsAluplast GmbH
PaintAsian Paints
CementRamco Cements
SwitchesSchneider Electric SE

Product Spec Sheet
Faucets
by GROHE
Ceramics, Faucets
by Duravit
UPVC Windows
Paint
Cement
Switches

Cloud House - In a state of Aporia

NO Architects Designers and Social Artists as Architects

The project is a weekend home on the Ashtamudi Lake in the tropics. It is a sustainable house with a minimal foot print, that upcycles various spaces, components and materials from a dilapidated structure, that existed on the site. The design retains traces of the existing house, while adding new spatial volumes, satisfying the functional requirements of the users.

The site is located on the intermittent level of a terraced hill, sloping towards the lake shore, with access on the lower level. The site had several tropical trees, which were retained and made part of the new intervention.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Différance
According to Derrida, our thinking straddles between binary oppositions in language, which often leads to unjustified and unhelpful, privileging of one thing, over the other with regards, to these extremities. Privileging involves a failure to see the merits and values of the supposedly lesser part of the equation. Often times the crux of the matter lies in the `in between’, termed as the zone of Différance, rather than the limits. Architecture as with any other art, is torn between binary terms, which often leads to privileging. In this house, we are trying to create a permanently oscillating typology of spaces, without privileging of one over the other.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Built over nature

Grid over Fluid

Interior over exterior

Light over darkness

Rustic over Sublime

Conservation over Creation

Sky over Earth.

This house uses extremities of spatial vocabulary, while leaving pockets of différance to mediate the meaning of the architecture.We believe that the society is transitioning from the extremities of the binary opposites, like east and west, capitalist and communist, man and woman etc. to a more mature narration of the in ‘betweens’, and our architecture represents this cultural transition and re reading of the existing structures of society.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Design
After careful demolition and refurbishment of the selected areas, the structural grid was extended, and new walls were added along curved lines, saving the positions of existing trees. This resulted in fluid spaces that merge with the neighboring volumes and nature.

The newly introduced curved walls are riddled with punctures, opening into the pockets of Différance. The secondary façade that defines the architecture is perforated to `supplement’ these pockets.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

A car porch is given at the first-floor level, connected by a ramp opening up to the road, on the rear side, resulting in an additional entry to the new house. The freely flowing curved volumes are connected by a floating roof, that rests on a layer of clerestory windows, supported by I-sections. The common spaces like living, dining and the kitchen are placed along the curved spaces, opening up to a deck, with views of the backwaters. One circular bedroom is placed along these curves, with an additional deck, along the water’s edge. The other bedroom follows a rectangular geometry, based on the footprint of the retained walls.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Landscape
The exterior reflects the rustic rawness of the tropics, allowing the built spaces to be camouflaged amongst the flora. Strategically placed pockets of greenery, enhance the tropical vibe. Sturdy tropical plants were selected based on the form and textures of foliage, also ensuring minimum maintenance, for the landscape, as it is a weekend home. During the summers, the tropical fruit trees produce different varieties of mangoes, jackfruit, rose apple and many other berries, creating a food forest, inviting birds and squirrels to this home.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Climatic Response
Global warming is real and it affects everything on the planet. A climate conscious living is essential for mitigating the ill effects of climate change. This house with a small foot print of 123.67 Sqm is an attempt, to reduce the carbon footprint, wastage of materials and overuse of energy for sustenance. It also aims to create permeable built spaces, through a careful understanding of the local winds, orientation and topography. Materiality and breathability of built volumes are considered as two separate entities, and dealt accordingly, with respect to sustainability.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Breathability
Cross Ventilation which is required for a comfortable microclimate, was minimal due to the contoured profile of the site. The stair well is strategically placed, to attain breathability, and acts as a ventilation shaft, which collects the hot air from the interiors and emits through a lift system, when the wind blows from the lake side. It inverses its role as a wind scoop, when the cool winds blow down the slope, during the retreating monsoon, creating comfortable living conditions, during all seasons.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

Materiality
The roofing tiles for the façade were collected from the dilapidated structure and reused. Crushed concrete chips from the demolished slabs were used in the columns of the outer façade to reduce material wastage. The polishing of the base layer for flooring helped in avoiding use of tiles or natural stone.  The horizontal members for the stairs, were salvaged from the staircase of the old structure, and the frames for the car porch was upcycled from a local scrap dealer.

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan

This experimental house has widened our understanding of residential typologies, to include a multitude of possibilities, often questioning the existing, and being in a constant state of Aporia.

Team:
Architecture: NO Architects Designers and Social Artists, 
Partners: Harikrishnan Sasidharan, Neenu Elizabeth
Design Team: Harikrishnan Sasidharan, Neenu Elizabeth, Anson.S.Watson, Babin Babu, Mayuresh Muley, Jasmin Khatun, Sonali Nath, Robin Joseph, Aagam Mundhava, Abhishek Madhu, Abhina.A, Vijesh Kumar, Dravid. D
PHE & Electrical Engineering: Educe Consultants Pvt Ltd
Structural Design: Urban Hive
Landscape Design: Neenu Elizabeth, NO Landscapes
Visualisation: Flex Tangles

photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan
photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan
photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan
photo_credit Harikrishnan Sasidharan
Harikrishnan Sasidharan
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. TMT: Vizakh Steels
2. Cement: Ramco
3. UPVC Windows: Aluplast
4. Aluminium Windows: Excel Fabricators
5. Paint: Asian Paints
6. Tiles: Tilesource, Kochi
7. Faucets: Grohe, Duravit
8. Ceramics: Duravit, Vitra
9. Switches: Schneider
10. Lights: Wipro

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More