Club House Varkenoord

Club House Varkenoord

Architect
NL Architects
Location
Sportcampus Rotterdam, Rotterdam Zuid, Netherlands | View Map
Project Year
2017
Category
Sports Centres
Sebastian van Damme
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersMosa
FlooringForbo Flooring Systems
ManufacturersSika
ManufacturersKawneer
ManufacturersAbet Laminati

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Mosa
Manufacturers
by Sika
Manufacturers
by Kawneer
Manufacturers

Club House Varkenoord

NL Architects as Architects

Three sports clubs with different backgrounds and ‘club cultures’ will join forces on the new Sportcampus Rotterdam: soccer clubs FC IJsselmonde and Overmaas and Hockey Club Feijenoord will share a new facility.

 

The urban plan positions the building in between the two main soccer fields and adjoining other pitches. The new club house tries to exploit the specific position.

 

Notwithstanding the understandable hesitations about sharing a new accommodation – giving up autonomy, sacrificing sovereignty - there are many possible gains. Varkenoord pursues these potential synergies.

 

How can you create a new combined identity for the cluster that still leaves room for the individual clubs to be themselves?

 

The build up of the new club house is logical. The changing rooms are at ground level, flush with the pitch. The canteen sits on top to enjoy the view.

 

The façades of the changing rooms -unattractive by nature- are hidden behind a slope. This ‘dyke’ is clad with Astro Turf to blend in with the surroundings that, as most pitches these days, are also covered with artificial grass: the fields ‘curl up’.

 

On top of the green embankment a transparent pavilion is placed with bars and offices and meeting rooms with a panoramic view. The terrace over the full perimeter of the building has superior view over the playing fields.

 

The ‘public’ part of the canteen meanders through the building dividing the space naturally in sections for each club.

 

The club house is topped by a pitched roof: a kind of stepped gable* that is extruded over the entire length. The roof becomes habitable, accessible: a two-sided grandstand comes into being that fully capitalizes the characteristic orientation of the playing fields.

 

The archetypal House acquires a new dimension.

 

The effects for the interior are spectacular too. The room height feels luxurious. The double height alternates with mezzanines that provide access to multifunctional rooms and to the terraces, open-air skyboxes accessible for all.

 

*) A crow-stepped gable, stepped gable, or corbie step is a stairstep type of design at the top of the triangular gable-end of a building. The top of the parapet wall projects above the roofline and the top of the brick or stone wall is stacked in a step pattern above the roof.

 

In the base a central ‘artery’ provides access to the changing rooms. Two cross branches lead to the main soccer fields.

 

From here two vertical access cores can be reached that lead to the club house above.

 

The corridor changes color, from blue in the North to red in the South. To improve orientation in the long structure. The changing rooms change color accordingly.

 

A large veranda or porch surrounds the club house.

 

The building exploits the specific location. The two main soccer pitches are placed parallel with an empty space in between. This provided the perfect location for an elongated club house typology. The long side offering the perfect view onto the fields. The pitched roof as a consequence of this position along the fields could become a two sided grandstand with the best possible orientation.

 

The grandstand is made from standard issue concrete elements placed on a light steel structure.

 

The pitched roof automatically creates a lot of headroom which is pleasant for the public spaces under it. The large ceiling is clad with wood panels that are perforated for acoustic reasons.

 

Two mezzanines create additional space for 4 multifunctional rooms with large terraces cut out from the roof. There are no external stairs, the roof scape can only be can be reached from the entresols.

 

On the south a beach soccer / volleyball court is located, on the north the hokey pitches are located. The building is surrounded by sports fields.

 

Since sustainability measures should be taken on site a large number of solar panels were required. These are located on the very top of the structure that also houses some technical installations and piping.  

 

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More