Co-housing
Frederik Beyens

Living Apart Together: Co-housing in a former police station

Polygoon Architectuur as Architects

Designers: Polygoon Architectuur with Jouri De Pelecijn Architect

 

Four families, firm friends, had a vision: a collaborative housing project within cycling distance of the city centre, with shared functions and a shared garden but maintaining sufficient privacy. A former police station in Deurne (Antwerp) offered them the space they were looking for. The building was converted into four equal family homes. The designers placed an extra dividing wall that cuts through the original middle bay.

 

Thanks to that intervention, the internal arrangement and typical brickwork architecture of the front facade could be preserved. To grant the four dwellings a similar surface area, the outer units received an extra extension on the first floor. So each dwelling has a slightly different structure. Despite the uniform exterior, each family enjoys a tailor-made home. The garden and bicycle storage are shared. The basement under the original volume was equipped as a common laundry where the residents can casually encounter each other. Here too, there is a balance between interaction and privacy.

 

The re-purposing makes deliberate use of the original structures. A specific challenge was to renovate in an ecologically friendly way. The dwellings make efficient use of energy and water, and consist mainly of renewable resources, such as wood and cellulose. On the interior, recuperated materials received a second life. A green roof, rainwater recovery systems, and solar water heating complete the collection of sustainable interventions. This co-housing project opted resolutely for a spacious common garden. A number of garage boxes on the original courtyard were demolished.

 

The residents can now look down on the garden from out of their dining rooms, a breath of fresh air in busy Deurne. The property also has quite a bit of room on the street side. Prior to the re-purposing, that area was paved and proclaimed to be parking space. The current inhabitants intentionally participate in car sharing, so space became available to take advantage of the southern oriented of the site. A front garden was constructed to form a green view for the neighbourhood and for all living rooms.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
aluminium windowsReynaers Aluminium
window ventilationRENSON
external glazingAGC Glass Europe
Product Spec Sheet
aluminium windows
window ventilation
external glazing
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More