Cobram Library

Cobram Library

Architect
CohenLeigh Architects
Location
Cobram VIC, Australia | View Map
Project Year
2017
Category
Libraries
Stories By
CohenLeigh Architects

Maxiply

How do you create a distinctively ‘local’ library?

CohenLeigh Architects as Architects

The Cobram Library & Learning Centre is a distinctively ‘local’ library, embracing emerging technologies & promoting flexible learning & library spaces across all ages.


How do you create a distinctively ‘local’ library? 

Working closely with community stakeholders, the design process involved tracing the line of the nearby Murray River, then superimposing this as the cut line on a curvilinear timber battened screen. 

The result is a dynamic façade that wraps the perimeter of the library, filtering & throwing light into the internal library spaces. A central pathway & ceiling element, acting as a way-finding spine, runs through the centre of the library. At its edges, a series of abstract punctuations on the perimeter allow for private & flexible break out spaces. The effect is a community space both highly flexible & adaptable. 

Located on the site of the existing Civic Centre, it encompasses library spaces, reading spaces, community spaces & new technology areas. Conscious of its place & identity, it embodies and celebrates the idea of a ‘local’ library, with design language that is evocative of the popular Murray landscapes.




Cobram Library by Cohen Leigh

Maxiply as Manufacturers

The bright, modern and beautiful interior of the Cobram library designed by Cohen Leigh is a wonderful example of the flexibility of plywood to create both straight lines and decorative features. Maxi Panel ply was used to create the impressive ceiling element. The fins of the design are visually stunning and have been carefully positioned to run through the centre of the library and act as a wayfinding spine to subtly guide visitors through the space.

The reception counter and desks have been crafted from Maxi Edge plywood panels, and the combination of a natural timber finish with black laminate creates a nice contrast. The wood finish of the reception area is also aesthetically pleasing, as it creates a sense of flow between the ceiling feature and the space below. The fins of the ceiling element reach down the back wall behind the desk, acting as a further guide to help visitors navigate their way through the library.

Project Credits
Manufacturers
Lighting Consultant
Landscape Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersMaxiply
ManufacturersApex
ManufacturersKnauf
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Apex
Manufacturers
by Knauf
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More