Column Matrix

Field Confirming Studio as Architects

Column Matrix is a work created for the exhibition at 2021 Delong Steel Sculpture Art Festival in Tangshan.

The site, Delong Steel Art Park, is expansive and flat. Close to Bohai Sea, it was originally a tidal-flat wetland,with soil conditions not conducive to the growth oftrees. However, there are several water areas within the park, which providefavorable water and grass resources for birds to inhabit, hence becoming a wetland bird reserve. Meanwhile, the park forms a strong contrast with the tall, spectacularindustrial facilities in the steel production zone to its north side. Its east and west sections are long yet expansive, connecting with protection forests.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The south zone of the park originally provided a direct view to the sea, which is interrupted by a newproperty development composed of rows of tower buildings. The park is expansive yet has a flat terrain, so the property development appears like a large screen right in front of it, which controls the skyline and poses an oppressive feeling to the park.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The design intention of this work was to create a "landmark" in the park, to counter and mitigate the oppressive feeling and visual abruptness of the large property development, or at least to create a visually progressive spatial relationship in the park's south zone to strengthen its visual depth. To that end, the volumes of the work need to extend upwards and meanwhile forma cluster, to ensure both height and spatial volume. This is thelogic behind this design work.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The original plan was to find a relatively higher area within the south zone of the art park, and to set a matrix of erecting columns to create the highest point in the park, so as to confront the tower buildings of the property development in the distance. The square matrix consists of 9 hollow columns, each of which is enclosed by steel panelsthat were planned to be 7.2m, 2.2m and 0.02m in length, width and thickness. And the distance in between columns was set at 1.5m. The number of columns and the distance between columns were determined based on a deduction process through models, for the purpose of achieving a strong sense of clustered blocks.However, during construction, the height of each column was reduced from 7.2m to 6m for the sake of saving cost. This inevitably lowered the overall height of the matrix of columns, but luckily its impact on the overall massingwas acceptable as it didn't affect the magnificent spatial atmosphere. 

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

According to the design team,a public art work needs to be given "expressions", and has to "tell" and convey messages. Its expressions and narratives need to evoke interaction, and the messages it conveys have to resonate with people's daily experience and emotions. The relationship between the work and the site is important, and the spatial form of the work itself is also essential, but what mattersmost is the interaction between the work and people. In public art work creation, those three aspects are intertwined, and hence need to be considered in a holistic way.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

To endow this work with "expressions", and to enable it to "tell"and convey messages, the chief designer Hu Quanchun put emphasis on materials. He thought about how to utilize steel panels and what messages to be conveyed through this neutral material, which to a large extent depends on users'notions and needs. Steel is undoubtedly a symbol of modern industrial civilization, but steel panels often give people an impression of coolness, solidness and heaviness. To let the work present a sense of dailiness and affinity,he decided to give the steel panels a warm, transparent and lightweight feel.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

To that end, Hu Quanchun converted solid steel panels into the textures of creepervines to enclose the column space. To realize that effect, steel panels were treated through a process of laser carving and welding.At first glance, the vines-like patternmay seem to be slightly abrupt on the site. However, in fact its true intention is not for decoration, but to imply theexistence of a possible spatial entity.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

Theconcept about creeper vines was explored in Hu Quanchun's previous design works. The scene that creepers sprawl on architecture is very frequently seen in daily life. When detaching the architectural body, the growing status of the creepers can still reflect the form of the former architectural space. Such memory and ambiguity that creeper carries and the imagery of ruins that it evokes are what HuQuanchun isinterested in. This work expresses the status of creepers growing freely on columns. The designer"detached"the dense, solid columns, and left creeper vines' textures to outline the silhouetteof the original column space and carry its memory.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The laser carving process enhanced the transparency of steel panels. The twists, turns and joints of "vines"produce rich spatial layers. To enrich visitors' experience in the column space, each mesh-like column is set with different openings to create diversified circulation routes and sight lines. When entering the column space, visitors will be immersed into a spatial realm awash with light and shadows. While taking a look at it from a distance, it stands out on the site with its densevolumes that blur the real and the virtual. It presents different visual effects when viewing from different directions or angles, bringing visitors varied experiences.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

Are the textures and symbols of creeper vines introduced to the site really abrupt? As the tidal-flat wetland is not conducive to the growth of trees due to its saline soil, the introduction of the matrix of columns creates a strong, surreal scene of vines freely growing upwards, which blurs the real and the virtual. Therefore, the vine patterns which enclose column space are actually a response and echo to the site.

Team:
Chief designer: Hu Quanchun
Design team: Xiang Yu, Chen Songlin, Yuan Hang, Lu Bowen, Guo Chunzhi, Zhong Chengzhi, Bai Yumeng
Commissioner: Ding Zehua
Academic instruction: Sui Jianguo
Exhibition curator: Tang Yao
Exhibition planning: Li Kefei
Exhibition coordination: Zhang Yu
Entrusting Party: Delong Steel

Material Used: 
Weathering steel

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit Field Conforming Studio
Field Conforming Studio
photo_credit Field Conforming Studio
Field Conforming Studio
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More