COMMUNITY CENTER  ALCO

COMMUNITY CENTER ALCO

Architect
OVERCODE architecture urbanisme
Location
Amiens, France | View Map
Project Year
2020
Category
Community Centres
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
rubber floor finishingnora
ManufacturersAxter
interior lightingEtap Lighting
acoustic wood ceiling panels Knauf
ManufacturersMcNeel
ManufacturersPAVATEX Benelux b.v.

Product Spec Sheet
rubber floor finishing
by nora
Manufacturers
by Axter
interior lighting
acoustic wood ceiling panels
by Knauf
Manufacturers
by McNeel
Manufacturers

Community Center ALCO

OVERCODE architecture urbanisme as Architects

Amiens’s town hall wants to construct a new building for the ALCO non-profit organization. ALCO is a community base association that dedicates to support precarious families in need of cohesion and empowerment. It provides the community a multiplicity of activities from educational media, plastic art, theater, poetry, to social mediation in a multiethnic neighborhood. ALCO is an organization, as it is a place for the community to gather, share and bond in a proactive environment. 

Caption

The town hall made available a site at the heart of the neighborhood school campus, which included buildings from primary school, to middle school, sports hall, soccer field and small concert hall – theater. It was a strategic position within the community for the ALCO to come and be part of the social existing network. 

Caption

To construct a building in the middle of a campus posed a great challenge in terms of its visibility and identity. The specificity of the site (narrow, lack of street visibility), and the multiplicity of its programmatic character trigger the idea of working with the duality of the generic and specific. The generic meant that we had to include change and evolution on the construction system to allow the workshop spaces to evolve over time. The specific had to incorporate a mode of representation that allow the building to be recognized as a community center – ALCO - as to overcome its lack of visual street presence.

Caption

The project then spins as a generic box that transforms towards the specific, from box to a deformed box. The generosity created by manipulating the box towards the small square in front of the building, allowed to nest the more public activities in the direct contact with the public space (reception hall, meeting room, community kitchen, library, etc...). The reception area then connects the public with the more private spaces of the building, where workshop and administration wings are located.

Caption

The construction method is a wood column / beam structure, which allows a great amount of flexibility within the building. The building is read as a mass punctuated by generous rhythmic fenestration. The cladding plays with the perception of the building as it is seen mostly from an angle from the public space, except seen by the school. The wooden fins combined with the metal sheet cladding produces a dual kind of reading, an effect kinetic develops. From an angle, it provides a sensation of softness, warmness, and naturalness, contrary that when it is seen from the front. So the building becomes a mix of doubles: double identity, double color, double texture, double form, double image which resonates and reflects its environments. The envelope then expresses the multiplicity of identities that characterizes the content – ALCO.

Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More