Community Centre - De Wiek, Zele

Community Centre - De Wiek, Zele

Architect
Abscis Architecten
Location
Zele, Belgium
Project Year
2014
Category
Community Centres
Stories By
Abscis Architecten
Steven Massart gevelsteen: Vandersanden Quartis

Community Centre

Abscis Architecten as Architects

As a public building, community centre de WIEK self-confidently claims its position in the community of Zele. It is the interior volume, containing the main program; a theatre seating 400 visitors, which draws the first attention by its shape and vibrant red colour. A second more neutral shell, enveloping the public life between theatre and exterior, is designed in a more neutral sense as a composition of glass and brickwork. A sophisticated pattern reduces the scale of the brick surfaces.


The concept for the façade is a result of the general building concept that has been interpreted according to the box-in-a-box principle.


The actual volume of the hall is visibly present throughout the building because of the shape, volume and red colour. This is surrounded by a 2nd, more neutral shell. On the one hand, it has been made as transparent as possible because of the public character of the building. On the other hand, it still has the necessary closed space, because of the demand for wall space during exhibitions.”


We opted for a brickwork construction, as this would integrate best with the buildings in the neighbouring area. Given the scale of the building, the façade surfaces are very large. A special, protruding header bond becomes very striking, causing a play of shadows in the relief of the façade. This makes the surface of the most prominent façade softer. The same brickwork bond has been applied to the south and west façade. Only here the header bonds have been omitted, resulting in a façade with a decorative openwork bond. The south façade acts as sun protection and as a privacy screen for the windows at the back. On the west façade, the openings in the brickwork bond serve as ventilation for the underlying techniques. In order to show the brickwork bond to its best advantage, we chose a uniform light-grey colour. (Quartis)


Project Details:


Architect: ABSCIS architecten, Ghent (BE) Contractor: Dero Construct, Zele (BE) Vandersanden facing bricks: Quartis Bonds: a combination of block bond and a decorative openwork bond Dimensions of facing bricks: 2 courses in module size 50, tilted headers (header = short side of facing brick) in thick size

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More