Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Tackable Wall covering - Forbo Bulletin Board 2206 Oyster ShellForbo Flooring Systems
Glass Wall SystemTeknion
Acoustical BladesLamvin Inc.
Wood WallsPlyboo
Carpet Tretford
Tretford 528
Stretched Fabric SystemBarrisol - Normalu Sas

Product Spec Sheet
Tackable Wall covering - Forbo Bulletin Board 2206 Oyster Shell
Glass Wall System
Carpet
Tretford 528 by Tretford
Stretched Fabric System

Community Information Center

Efficiency Lab for Architecture as Architects

Efficiency Lab is Laying the Foundations of the Future through Adaptive Reuse of the Built Environment

Efficiency Lab for Architecture PLLC, a firm comprising a team of architects, planners, designers, and educators committed to a better understanding of efficiency in the built environment, is proud to unveil the 10,000 sq. ft. adaptive reuse design of a Community Information Center in San Jose, California.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

Completed in June 2020, the Community Information Center forms part of a proposed campus development project commissioned by Avenues: The World School, an organization dedicated to providing transformative, world-focused learning experiences to students around the globe. Development of the campus will convert a small existing office park into a sprawling modern campus and will include adaptive reuse of two existing buildings and an existing parking garage, as well as the construction of four new buildings.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

“Education is one area where architecture can make a real difference in people’s lives and, as a firm, we are passionately committed to that concept,” explains Aybars Asci, AIA, LEED, President of Efficiency Lab. “A vast majority of our work is focused on the education sector, and more than half of our completed projects over the last three years have been adaptive reuse projects.”

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

Transforming mindsets
The Community Information Center (CIC) is the first phase of the campus development, and the building will essentially serve as a marketing center for making presentations to parents of prospective future students ranging in age from toddlers through grade 12. To that end, Efficiency Lab converted half of the ground floor of an existing three-story commercial office building, infusing a wide-open floor plan design comprised of a reception/lounge area, an 80-person presentation room, meeting rooms, interview rooms, and staff offices.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

External design elements set the mood for visitors to the new CIC, led by an innovative design approach focused on transitioning attention away from the hustle and bustle of surrounding roads and an adjacent parking lot. To achieve the desired effect, Efficiency Lab first established a new building entrance within a framework of existing redwood trees. Next, they developed transitional spaces through the positioning of a series of concrete portals along the walkway, in L-shaped formation, creating a pathway of geometric sensory that is reminiscent of an art installation.

“California is a driving culture, and we wanted to find a way to free people’s minds from that stressful reality before entering the facility,” explains Asci. “As you move from the parking area towards the main entrance, the portals provide that transformation.”

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

Thinking inside and outside of the box
As visitors enter the building, entry into the presentation room passes through an additional threshold portal, this time in the form of a bright orange box, illuminated by cove lighting along the edge of its frame. Passing through the colorful entry portal, a clean, modern, open floor plan emerges, revealing visual continuity of spaces framed between engineered European hardwood oak floors and an acoustic ceiling that stretch across its entirety. The space artfully combines hints of industrial design and strategic uses of geometry and light, creating a stimulating ambiance that is conducive to thinking and learning.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

To further contain the unique ambiance of the CIC, Efficiency Lab installed a stretched, translucent fabric scrim over an expansive window overlooking the parking lot. In addition to eliminating an external distraction, the team succeeded in creating a museum-like spatial quality, with the frameless scrim diffusing natural light while doubling as a viable projection screen for the presentation room.

photo_credit Blake Marvin
Blake Marvin

A 30-foot, double-paned glass partition separates the presentation room from the lounge area, where a second fabric scrim is installed along a wall, bearing the printed mission statement of the school. The seamless glass partition ensures visual continuity of the space, while also serving as an acoustic barrier between the two zones. A corner of glass extends visual continuity to the adjacent Early Childhood Testing Room, ensuring that parents can maintain a visual connection to their children as they engage with staff and undergo testing. In the staffroom areas, existing windows were retained that offer views of, and access to, an external garden and patio.

photo_credit Efficiency Lab for Architecture
Efficiency Lab for Architecture

“Rather than being transient or transactional places, educational spaces tend to endure as important experiential places in our lives,” says Asci. “The greater the architecture, the greater those experiences can be.”

photo_credit Efficiency Lab for Architecture
Efficiency Lab for Architecture

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More