Competition for the Sara Hildén Art Museum

Competition for the Sara Hildén Art Museum

Architect
Arquitectos Ayala
Location
Tampere, Finland | View Map
Project Year
2021
Category
Museums

Accesit at International Competition for the Sara Hildén Art Museum

Arquitectos Ayala as Architects

International competition. Our proposal achieved an accesit prize out of 474 competition entries. As opposed to the modern containers of art that modern museums have become, we defend an approach to the more classic museum concept, based on the succession of carefully proportioned exhibition halls. The sum of this basic exhibition unit of 127m2, constitutes, as a starting point, the total volume of the building

The architectural sense is based both on the spatial proposal and on its interpretation of the urban space in which it is located, determined on the one hand by the axiality of Finlaysoninkatu, which vertebrates the building along its route, and on the other hand, by the frontality that gives the place the condition of edge towards the Wilhelm von Nottbeck Park. 

Caption

The idea the project originates from is expressed in the empty space generated by the displacement of the volumes that make up the whole, which runs along the building, from top to bottom, expanding and compressing itself through the different levels, favouring the entry of light and allowing views over the Finlayson palace. This atrium is the protagonist of the proposal, and structures and organizes the exhibition space around it, while becoming the image that visitors will keep in their memories of their visit to the museum.

At the corner with Kuninkaankatu an open urban space is generated, visually and spatially linked to the interior of the museum and the park through the empty space that holds the common areas: reception, café, museum shop, cloakroom, and the rest of didactic uses. 

Caption

Each room can be made independent from the rest, so that they can be visited by entering each one from the atrium, or by going from one to another, depending on what is needed at each moment: a single exhibition, several, permanent or temporary collections, etc.

The natural light has been controlled inside these rooms, so that they all have the same zenithal illumination, which can be easily regulated.

Although all the rooms have the same surface area, there are differences that give them an individual character. On the first floor they are 4.5 m high, while on the second floor they are 6 m high. Those located at both ends have movable partitions, so that they can be joined together, forming larger spaces, and finally the one located towards the access has double height and faces the outside through a large window: the best image for an advertising campaign for the new museum.

Caption

The colour of the building, designed in glazed ceramics, will play with the reflection of the colours around it, giving it a velvety appearance, which will contrast with the natural environment in all seasons. 

The proposal intends to balance on the fine edge between the necessary public character of a museum and the intimacy and serenity of the interior spaces, among references to timeless architecture and the elegant constructive solutions of the modern language, to achieve an integrative, serene and representative image of the spirit of the Sara Hildén Foundation.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More