Comprehensive Transplant Centre

Comprehensive Transplant Centre

Architect
Pinearq
Location
Cluj-Napoca, Romania | View Map
Category
Offices

COMPREHENSIVE TRANSPLANT CENTRE

Pinearq as Architects

The idea behind the new Comprehensive Transplant Centre in Cluj-Napoca (Romania) is to establish a highly functional, efficient centre, but above all to create city. The new building has to be permeable and serve as a connection. The project occupies a site on the edge of the University Hospital Complex, a historical site in a consolidated area of the city. The immediate environment comprises a mix of low-rise buildings and emblematic green areas such as the Botanical Garden.

 

In this context, the new building strengthens its position with a double-height porch that responds to the adjoining cornices and connects with the existing Cartesian grid by means of the composition of various squares. Two elongated volumes, perpendicular to each other, extend from this platform to house the variety of uses necessary for the functioning of the new transplant centre. To reduce the impact of these prisms on the environment, fragmented façades with galleries allow views of the landscape. The main objective of the urban planning, required by the competition, is to generate changes in the landscape and create additional levels of interaction within the hospital complex.

 

The first phase involves remodelling the technical infrastructure, parking areas and paths, and the careful demolition of additions to the historical buildings. The second phase includes restoration of the gardens and the historical composition, based on the garden city model, as well as seeking to limit vehicular use of the site. As regards the urban structure, the existing stepped connection between the green terraces of the setting is extended to the transparent lobby of the new hospital, the meeting point of interests, circulations and views: the agora of the composition. In addition, a street is constructed in the new hospital that is the product of the intersection of the Cardo and the Decumanus in the surrounding area, connecting the complex’s main entrance with the squares planned as intermediate spaces and links with the built environment.

 

The project sets out to create a healing environment, where natural light and biophilia are fundamental in the design. This concept points to the positive impact of nature on the recovery of patients, so public areas, patient rooms, recovery rooms and spaces for staff are all open and in direct contact with natural light and vegetation. Further, a system of skylights and inner courtyards ensures the presence of nature and lighting in underground hospital areas such as operating rooms, emergency areas and laboratories.

 

In terms of the general configuration of the hospital, the operating rooms, with advanced diagnostic and treatment facilities, the logistics areas and medical supplies are organized on the basement floors. The ground floor is occupied by public areas, the outpatients’ clinic, administration and research; and the upper floors by hospitalization units and specific recovery rooms for transplant patients.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More