Concept Yard Café & Bed

Concept Yard Café & Bed

Architect
PLANG GUY Co., Ltd.
Location
Chiang Rai, Thailand | View Map
Project Year
2020
Category
Hotels

Restaurants
DOF Sky | Ground
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringCOTTO
X-porcelain Tiles
High Pressure LaminateFormica Group
Sofa, Side Tables & PropsIKEA
Metal SheetBlueScope Steel
LampLamptitude
PolycarbonateLumina Italia

Product Spec Sheet
Flooring
X-porcelain Tiles by COTTO
High Pressure Laminate
Sofa, Side Tables & Props
by IKEA
Metal Sheet
Lamp
Polycarbonate

Concept Yard Café & Bed

PLANG GUY Co., Ltd. as Architects

This 60-years-old half reinforced concrete half wooden structure building has been preserved, restored and reconfigured to place the new programs. Though, the sense of living in local shophouse is persisted. Downstairs has turned into a café while upstairs functioned as a hostel with unique communal space interconnecting all rooms together.

With the aim of unifying the space, the very diverse pre-existing materials and textures of the shophouse, were painted with a single color—dominant in white. The juxtaposition of the glass enclosures and the wooden flooring, the sprayed plaster combined with the textures of the masonry walls as well as the building structure both wood and concrete are ordered and yet valued.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

Yellow mustard, olive green, light salmon pink hues, noticeable on mid-century modern colors are applied on selected architectural elements with the 60:30:10 rule. These in these include walls, flooring, pillars, and accented ceiling help creating visual stimulation to beholders.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

The design strategy was composed under the parameters of quality, simplicity, attention to detail and taste for the local and artisanal processes. The key visual focus of the place is the yellow plains that continuously run from the front of the building through its interior wall and floor in contrast with the white "L" shaped espresso and a brew bar in the café that allows the interaction between customers and baristas.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

Some existent apertures were kept for being traces of the past and becoming a narrative story of the building. Some architectural features were used with its originated form but were replaced by modern materials such as a double casement door which wooden frame were kept but its wooden panels were modified to laminated glass. The cedar wood which represents a mood of authenticity and connectivity to the structure’s past.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

Multiple windows and openings are apertures that peer the view from inside-out to outside-in, encouraging the integration with nature, stimulating emotion, imagination, and curiosity, establishing a direct relationship between the users inside and the living, ever-changing external environment.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

In addition, the new structure has been built for the third program of the complex—co-working space the new volume imitates the roof form of the pre-existing building. Metal sheet and translucent materials are applied. The shade and shadow effects give a connection between the ‘time’ and the ‘building identity’. Either sitting or standing, grouping or being alone, everyone can find the most comfortable posture. This is an interior architecture design that is closely related to the body. With dimensions, form, color, and light as the guide, and the space affects the body's feelings, and then affects emotional experience.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

The pre-existing backyard lies between the old building and the new. It intentionally provides a transitional space from one to another as well as a relaxation area for dwellers.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

Altogether, the Concept Yard building is presented to the city as a piece capable of maintaining the intrinsic value of a building of the mid-century, gives it a new and optimized program and presence.

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground
photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground
photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground
Caption
Caption
Caption

Material Used :
Facade cladding:  
Color Painting/ TOA
Polycarbonate/ Lumina 

Wall:
Gypsum Board/ Gyproc (Wall Partition)
High Pressure Laminate/ Formica (Interior Decorative Wall)

Flooring: X-porcelain Tiles/ Cotto
Interior lighting: Lamp/ Lamptitude

Roofing:
Metal Sheet/ Bluescope
Polycarbonate/ Lumina

Interior furniture:
Flooring Mat/ PDM
Sofa, Side Tables& Props/ IKEA

photo_credit DOF Sky | Ground
DOF Sky | Ground

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More