Controlar Headquarters
Joao Morgado - Architecture Photography

Controlar Headquarters

Joao Morgado - Architectural Photography as Photographers

What? - Concept / inspiration


In the current context of globalization, based on a process of technical revolution, the development of companies in the field of technological innovation, such as Controlar, has been marked by a physical dematerialisation and smaller requirements in terms of space and scale compared to traditional industry. In this regard, and based on the pre-existence of a large building which serves as a "skin" to maintain, the concept of action is based on dividing the interior space in "boxes" spaced to the existing construction and arranged according to the program and spans in the original facades. This proposal aims to build within the built and add without touching in order to integrate without merging two distinct approaches to architecture, the existing and the new proposal.


Why? - Choices / motivation


The choice of partition of the space and the space between "boxes" and to the "skin" allows the profusion of natural light from the roof and facade into the interior of the nave of the building, allowing illumination of traffic, leisure and working areas. This objective of sustainability has also generated concern about the issue of cooling, which is restrained to the interior of the rooms, restricting the consumption needs to each of the spaces. In this concept of organization through independent "boxes" it is built up an “outdoor space” within the interior of the building, in a logic of gradual dissipation of accessibility, in which the entire infrastructure network is developed so that access for maintenance and change is facilitated.


How? - Materials / products


In order to stand out the "boxes" from the "skin" the whole building was standardized through the use of grey colour, contrasting with the white used in new construction in which the application of materials from the industrial imaginary, such as polycarbonate and metal, assumes a finishing language with the reinterpretation of their natural characteristics in order to achieve a bright space and of easy maintenance due to their reflective and plane surfaces. This concept of sharing space through the use of "boxes" allows its implementation through the reproduction of economic light structures with the development of typified construction details targeting rationalization of construction.

Controlar Headquarters

Building Pictures as Media

In the current context of globalization, based on a process of technical revolution, the development of companies in the field of technological innovation, such as Controlar, has been marked by a physical dematerialisation and smaller requirements in terms of space and scale compared to traditional industry. In this regard, and based on the pre-existence of a large building which serves as a "skin" to maintain, the concept of action is based on dividing the interior space in "boxes" spaced to the existing construction and arranged according to the program and spans in the original facades. This proposal aims to build within the built and add without touching in order to integrate without merging two distinct approaches to architecture, the existing and the new proposal.


The choice of partition of the space and the space between "boxes" and to the "skin" allows the profusion of natural light from the roof and facade into the interior of the nave of the building, allowing illumination of traffic, leisure and working areas. This objective of sustainability has also generated concern about the issue of cooling, which is restrained to the interior of the rooms, restricting the consumption needs to each of the spaces. In this concept of organization through independent "boxes" it is built up an “outdoor space” within the interior of the building, in a logic of gradual dissipation of accessibility, in which the entire infrastructure network is developed so that access for maintenance and change is facilitated.


In order to stand out the "boxes" from the "skin" the whole building was standardized through the use of grey colour, contrasting with the white used in new construction in which the application of materials from the industrial imaginary, such as polycarbonate and metal, assumes a finishing language with the reinterpretation of their natural characteristics in order to achieve a bright space and of easy maintenance due to their reflective and plane surfaces. This concept of sharing space through the use of "boxes" allows its implementation through the reproduction of economic light structures with the development of typified construction details targeting rationalization of construction.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More