Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Architect
Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Location
Montreal, QC, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Museums
Stories By
Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Glasshape
Stéphane Brügger

Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes as Architects

A new vocation for the former Dow Planetarium, now home to ÉTS Centech, one of the largest technology company accelerators of in Canada.


On December 11, the new Centech premises were officially inaugurated in the former Dow Planetarium by the Director General of the École de technologie supérieure, Mr. Pierre Dumouchel, and by the Director of Technological Entrepreneurship and Innovation and Centech Executive Director, Mr. Richard Chénier, in the presence of the Parliamentary Secretary to the Minister of Innovation, Science and Economic Development, Mr. David Lametti, the Minister of Education and Higher Education, Mr. Jean-François Roberge and the Head of the Smart City, Information Technology, Innovation and Advanced Education Executive Committee for the City of Montreal, Mr. François William Croteau.


Closed since 2011 after 45 years of existence and transferred to the École de technologie supérieure (ÉTS) by the City of Montreal, the conversion project by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes aimed to rehabilitate this iconic building located at 1000 St. Jacques in Griffintown, in the heart of the Quartier de l’Innovation to welcome Centech, a business incubator. Founded by ÉTS, Centech is a non-profit organization that aims to support technology companies by promoting their economic development and technology transfer.


In the spirit of creating synergies between the university community, the business community, the citizens and the ÉTS community, the new vocation of the Planetarium commissioned the typology of spaces: spaces to encourage encounters, collaboration and reflection linked to tools and advanced technologies, spaces of social diversity and exchange platforms for sharing knowledge.


Design approach and architectural challenges

The main architectural challenge met by Menkes Shooner Dagenais LeTourneux Architectes was to find a way to bring light into the heart of this building designed and intended, by definition and function, to be both obscure and opaque while preserving the memory and the nature of the place, inscribed in the imagination of Montrealers.


The choice to develop the project around the concepts of revolution (about an axis) and the circular shape, imposed by the intrinsic nature of the building, was decisive. Inspired by the perpetual movements of the universe and by the curious complexity of ancient instruments such as the astrolabe or the Orrery machine that translate it, the team of architects transformed the former Dow Planetarium not only into a place that allows to see and explains the cosmic movement, but into a dynamic place which uses it. The era of observation having gone by, this building becomes a generator, accelerator and source of inventions.


Beyond the materiality, the architects have thus favored the formal language to make the movement and this acceleration real and perceptible: from the gears that recall walls composed of a juxtaposition of vertical slats to the concentric circles which are superimposed in the plan, everything is about mechanical rotation and spinning.


The center of the building is an open circular space accessible on all sides and that controls the entire spatial organization of the building. Designed to be the heart of the accelerator in the image of a crucible of innovation and announcing the premises of what will be created in this place, it is intended for unplanned encounters and opportunities that are often at the origin of the greatest discoveries.


The mechanics of the rest of the building are entirely articulated around this central space. Similar to the ingenious principle of watchmaking and the cogwheel, a concentric circulation path leads to the café, the meeting space and the ideation room that wrap around and revolve about a solidary and precise mechanism.


Attached to this rotational movement along the main axis of the building, spaces intended for businesses that will accompany creators on their journey of technological creation complete this clever device.


Special technical features


Curved glass walls: Complex work to realize and some walls, acting both as partitions and guardrails (great height), required oversized glass panels.


Use of curved laminated timber: Used both as a structural and finishing component in the two monumental staircases.


Polished concrete slab: The ventilation and all other electromechanical components built into the slab required tight and constant coordination during construction.


Electromechanical components: They are all located below the floor slab. This approach made it possible to free up the existing caisson ceilings and allow full-height glass walls.


Acoustics: Acoustic foam and panels were integrated into the particular volumetry related to the previous use of the premises.

Read story in Français

Dow Planetarium

Glasshape as Manufacturers

The Montreal Planetarium opened in 1966, located at Chaboillez Square north east of Downtown Montreal, Quebec, Canada.

The chosen design had an astronomical theme and the exterior of the Dome resembled Saturn surrounded by its rings. The Planetarium had its last show in 2011 before the new Rio Tinto Alcan Planetarium opened its doors 2 years later.

The building was then ceded to the Ecole de technologie superieure, a major engineering school, which recently completed an extensive remodel in keeping with the original style of the building.

When Vitrerie RD were invited to bid on an extensive remodel of the Dow Planetarium in Montreal recently, they knew who to turn to for their Bent Glass requirements!

Specifications called out for over  500m2 (5000ft2) of Bent Glass, which included Bent Tempered IG’s, and Bent Tempered Laminated panels with pieces up to 4585mm (15′ 1/2″) tall – so naturally Glasshape® was a perfect partner to collaborate with!

Now completed, the remodel opened up meeting places where students can discuss topics and projects together with a surrounding sense of space and light, while in-keeping with the structures curved appearances – and the photos speak for themselves!

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More