Corso Italia 13
Andrea Martiradonna

Corso Italia 13

Park Associati as Architects

A luminous design enhances a twentieth-century architectural icon. The restyling project on part of Luigi Moretti's complex enhances and highlights a bold architecture that, in the 1950s, had an impact on an entire block of Milan. The complex consists of several buildings, of which two were the object of redevelopment.

photo_credit Andrea Martiradonna
Andrea Martiradonna

Studying Moretti's historical archive was crucial to understanding the project's genesis and evolution over the years. The project drawings revealed how the tallest building, called La Nave (The Ship), was built following Moretti's original design to the letter, while the design of the lower one was the object of several reappraisals.

photo_credit Andrea Martiradonna
Andrea Martiradonna

Complying with and respectful of the original intervention, Park Associati's project aims to enhance what for the city has become an iconic building. The name Nave (Ship) comes from the fact that, in the elegant layout of the two buildings overlooking Corso Italia, the higher one leaning on the lower one resembles the bow of a ship breaking through space towards the street. This perception is further emphasised by the light-coloured façade covered with white marble mosaic tiles.

photo_credit Andrea Martiradonna
Andrea Martiradonna

The restyling focused on the communal areas and on some of the floors for office use. Thanks to a delicate design idea that emphasises the original forms, the façade was completely preserved. In the dark, the discreet but effective lighting intervention highlights the horizontal string courses, thus emphasising the building's character and creating a 'floating' effect of the structure over the underlying base.

photo_credit Andrea Martiradonna
Andrea Martiradonna

 

The lower body of the complex was renovated following Moretti’s first original drawings. The horizontal string courses were thus emphasised while on the first and second floors the windows' layout was accentuated by box-shaped slats made of micro-perforated aluminium. In the dark, their presence is highlighted by the slats' internal lighting.

All the office spaces were redesigned through interventions on systems, lighting and air conditioning focusing on transparency and the search for quality space, thus making them more open and flexible.

 

 

 

Multifunctional complex in Corso Italia

iGuzzini as Lighting

The design originally developed by Luigi Moretti for this building sought to create a multifunctional complex in the centre of Milan. The project, located on Corso Italia and flanked by Via Rugabella and Via Sant’Eufemia, consists of four buildings, all of which have different heights and positions. The triangular shape of the plot had a significant influence on the choices of the architect who designed the volumes according to their exposure to the sun. The high quality of the end result was achieved through the use of materials that were cutting edge for the time, as well as curtain walls and mobile internal partitions that make the interiors extremely versatile.

The restyling project carried out by Park Associati on part of the Luigi Moretti complex philologically accentuates and enhances this bold architecture that in the 1950s covered an entire block in Milan.

Caption

The two different parts of the complex that have been regenerated in this project are the highest building called “La Nave” (The Ship) and the lowest one on which “La Nave” rests. Research into the original drawings of the complex kept in the Moretti archives showed how the highest building was built precisely to Moretti’s original plans whereas the design of the base was changed various types.

Park Associati’s extremely respectful project, therefore, followed the original plan closely with the aim of drawing attention to such an iconic building for the city. The name “La Nave” was given on account of the refined interplay of volumes between the two blocks on Corso Italia, as the highest one rests on the lower one, so it looks like the prow of a ship that is about to set sail into the street in front of it. This sensation is accentuated by the light colour of the façade that is covered by a mosaic of white marble tesserae. The façade has been completely preserved with a delicate design that highlights these original forms. In the evening, thanks to a discreet but effective lighting project featuring Underscore inOut luminaires that underline the horizontal stringcourses and emphasize the character of the building, creating an effect that makes the volume resting on the base look as though it is “floating”.

The base block in the complex has also been renovated in line with Moretti’s original drawings. The horizontal stringcourses are underlined whereas the pattern of the windows on the first and second floor is accentuated by box-shaped light blades in micro-perforated aluminium. Their presence is highlighted at night by the internal lighting the light blades are fitted with. To obtain this effect, iGuzzini developed and manufactured special custom projectors.

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More