Costal Azul

Leckie Studio Architecture + Design as Architects

Costa Azul House continues our refinement of passive design strategies that have given shape to our off-grid projects in the desert of Baja California. As an urban residential project, the design of Costa Azul House eschewed the openness to the desert found in our rural projects and instead adopted a courtyard form to create an experience that is focused inwards.

 

Designed as a free flowing open plan, the main floor is bounded by the living room to the west, covered outdoor siting area to the south, an open exterior seating area to the east. At the centre is a swimming pools that serves as the foreground to all three spaces. The space was walled off to the east and north so as to create a small private and intimate courtyard that organizes the lower floor inwards and obscures the residential neighbourhood.

 

While the use of a courtyard was a direct response to its urban context, the form of the Costa Azul house was derived from the need to provide a passive strategy with effective solar shading and natural ventilation. To achieve these goals the living spaces were located on top of the west and south volumes to act as shading devices for the courtyard. A staircase and circulation was placed all along the west façade to act as a solar shield and ventilation space to the living areas. To the south the bedrooms were protected from exposure by a buffer of service spaces. These buffers along the south and west sides of the building allowed us to create deep opening that were in turn shaped to minimize solar gain.

 

These passive strategies gave the Costa Azul House an expressive form that we highlighted through a modest and minimal material palette, a combination that parallels the flamboyant moments hidden in the austere economy of the desert. The main finish of the Costa Azul House is a trowelled plaster whose slight rough finish helps to make the intensity of the light visible. A finish that stands in contrast to the smooth concrete floors employed throughout. Aside from the textured wood doors, the only accent on the main floor is a monolithic wall of Mexican tiles that is visible from all of the spaces surrounding the pool. On the upper floor, this gesture is repeated, this time with the interior of the showers, which are open to sky, being clad in Mexican tiles. For us the restrain of these gestures mimics the austerity of the desert environment.

 

As with our other projects, the Costa Azul House started as a direct response to the site, which was in turn mediated by the demands of an affective passive strategy. It is through the framework of these contextual responses that we aim to create unique and sensitive modern works.

 

This project was completed as Campos Leckie Studio.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More