Country Club Residence

Country Club Residence

Architect
Migdal Arquitectos
Location
Mexico
Category
Private Houses

The residence "lives" to a golf course in Mexico City.

Migdal Arquitectos as Architects

The residence "lives" to a golf course in Mexico City. The project, while considering its views, its principal south-facing orientation and the morphology of the land, is created L-shaped, permitting all spaces to face the "great garden", while creating a continuity of the exclusive green area towards the greens of the golf course, whereby the golf course becomes the most important garden of the residence. Given the topography of the land, which rises up from the street, 3 layers were planned: the services basement, seen from outside as a contemporary “podium” made of black stone that supports the entire residence. The second layer is the public, transparent and light space with direct communication towards the main garden. The third layer, supported by slender metal columns, accommodates the private area. It speaks volumes, representing the spaces found farther inside. The third layer connects with the "tree garden", which preserves all the existing nature of the site. An “interior street” is created, integrating the two upper levels; this "street" is the central atrium bathed in natural light thanks to a series of translucid grass mullions suspended from the ceiling. The finishing touch at the end of this great “street” takes effect in the upper part with the nature of the "tree garden". Sunlight was fundamental in the conception of the project, achieving the natural creation of large illuminated areas for most of the day thanks to the glass windows and the ceiling perforations. The sun lighting is controlled through overhangs that cast shadows, providing a respite from the sun.


The transparency of the residence creates an inverse effect; in the day the residence is bathed in natural light and at night looks just like a lamp, emphasizing the volumes and planes that float over the grass.


The artificial light of the residence is emitted from crevices in soffits. Some lights hang and others are pedestal lamps, both with sculpturesque designs, specifically chosen for each space. The furnishings, considering their function and esthetics, have a specific place for each area. Some can be rotated in order to integrate or separate spaces as passing elements or visual elements.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Floor LampFlos
Product Spec Sheet
Floor Lamp
Arco by Flos
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More