CR APARTMENT | Lisbon | 2020

CR APARTMENT | Lisbon | 2020

Location
Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Ricardo Olveira Alves
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
lightingFlos
Floor lampPulpo
Floor lampBrokis
ChairsKnoll
Early Side Table, Planter Lounge Chair, Planter Arm Chair, Platner Arm Chair
ManufacturersBaxter Srl
ManufacturersRimadesio

Product Spec Sheet
Floor lamp
Oda by Pulpo
Floor lamp
Chairs
Early Side Table, Planter Lounge Chair, Planter Arm Chair, Platner Arm Chair by Knoll
Manufacturers
Manufacturers

CR | apartament

ESQVTA as Interior Architects

When intervening in a space such as this apartment, one should not interfere with the existing architecture. More than to propose, it was necessary to omit, to refurbish and integrate. It was essential to intervene in this apartment in the most clean and silent manner to better respond to its new needs.

 

The building where this apartment is placed was originally designed as an Hotel Particulier. The apartment occupies the entire 1st floor, which was originally dedicated to the social areas – namely 11 parlours, one of which was used as a bathroom. As the social floor, almost all of the walls and ceilings of these rooms were decorated with rich mural paintings. 

 

When the first floor was transformed into an individual unit of housing it was purchased by Pedro Espírito Santo. The apartment with its 11 large living areas was a perfect fit for the owner who was known to be the host of some of the most exquisite events in Lisbon.

 

By 2019, the apartment gained a new owner, one who needed somewhere more adapted to a family structure. The new program had its base in preserving the architectural heritage of the property but also adapting it to this family’s needs – it goes from having, for instance, one bathroom to having six, without compromising the pre-existing features. 

 

It was always the main concern, that the new should not compete or try to silence the architecture that was there to begin with.  

 

But if the refurbishment was meant to be respectful of its seventeenth century heritage and discreet in shapes and choices of materials, in the Interior Design project a careful selection of twenty first century furniture pieces was selected to allow for a combination of the best of both times. 

 

History gets re-written with a new language and new pieces by maintaining the one main principle: a house to be lived. 

Location: Lisboa, Portugal

By ESQVTA

Read story in DeutschItalianoEspañolPortuguês and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More