Crash Baggage Headquarter

Crash Baggage Headquarter

Designer
Alberto Caiola Studio
Location
Venice, Italy | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Francesco Dolfo

Crash baggage’s vibrant hq positions process and creativity front and center

Alberto Caiola Studio as Designers

Known for its pre-dented luggage, Crash Baggage encourages customers to “handle without care.” The Italian designer label’s fittingly fuss-free headquarters designed by Alberto Caiola Studio reinforce brand identity through a focus on playfulness, process, and spontaneity, all delivered in vibrant yellow within an otherwise classical space. Housed in a 18th-century villa close to Venice, Crash Baggage’s head office combines minimalist simplicity with total flexibility. Through interventions spanning understated to bold, the work space contrasts the luggage brand’s disruptive energy with the building’s unmistakably classical interior.

photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo

Accentuating and optimizing the villa’s high ceilings, sanded glass panels in grey mirror and the brand’s signature yellow underline and foster the company’s collaborative spirit. These are positioned all along the headquarter’s central corridor, as well as in office spaces. Serving as whiteboards for note-taking and sketching, the panels are also magnetic. Their prominent position quite literally fixes the teams’ ideas and creativity front and center to underpin Crash Baggage’s core values and encourage teamwork.

photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo

The bright yellow panels in particular contrast with the villa’s original dark-colored wooden doors, window frames, and ceiling beams. Another preexisting element preserved in the design is the venetian terrazzo floor which has been lime washed. Juxtaposing classic and contemporary, 3D digital clocks set to Italian and China time connect Crash Baggage’s headquarters, and allude to the label’s travel focus. Similarly, the door handle to enter the space takes the form of a rock and roll hand gesture, signalling the brand’s rebellious philosophy.

photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo

“Crash Baggage as a brand is all about the attitude” explains Alberto Caiola. “My goal was to create a blank canvas for this attitude to fully express itself.”

To reinforce brand identity, Crash Baggage’s trademark yellow is repeated throughout the space. This includes striking window blinds, as well as elements that lend flexibility to the company’s Italian head office. For example, a modular sofa that can be reconfigured in multiple ways according to requirement; desks of varying heights for differing tasks; and wheeled steel storage systems.

photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo

For a brand that is all about spontaneous, carefree travel, such adaptability was key. The space’s central corridor has been left purposefully empty to allow for a multitude of functions, including exhibitions and events. A bar area complete with high stools can be a break area for employees to drink coffee, or a spot for less formal work meetings.

photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo

Vibrant, understated, yet playful, at Crash Baggage’s Venice headquarters a restrained visual language communicates the brand’s fuss-free approach. Prominent whiteboards showing an ever-changing stream of colleagues’ thoughts, works in progress, and ideas reinforce the company’s ethos of spontaneity, all the while celebrating the creativity that underpins this most unconventional of brands.

photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo
photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo
photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo
photo_credit Francesco Dolfo
Francesco Dolfo

Read story in Italiano

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Tables, chairsKristalia
Product Spec Sheet
Tables, chairs
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More