C+S House

C+S House

Architect
AE Superlab
Location
East Hampton, New York, NY, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
AE Superlab
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior Rainscreen CladdingEquitone
ManufacturersAndersen Windows
E-Series sliding doors
E-Series windows
Windows + Sliding doorsAndersen Windows & Doors
E-Series
Living Area LightingApparatus
Arrow
Kitchen Countertops and Integrated BacksplashesCORIAN® Design

Product Spec Sheet
Exterior Rainscreen Cladding
Manufacturers
E-Series windows, E-Series sliding doors by Andersen Windows
Windows + Sliding doors
Living Area Lighting
Arrow by Apparatus
Kitchen Countertops and Integrated Backsplashes

C+S House

AE Superlab as Design Architect

Located at the edge of a heavily wooded 3-acre plot in East Hampton, New York, The C+S house is a complete redesign and renovation of an existing 1970’s era residence and serves as a retreat for the Manhattan based clients; a graphic designer, and an art consultant and curator.

Clean lines, minimalist details and a limited but carefully selected palette of materials, breathe new life into the existing house, while retaining and building on the idiosyncratic character of the original.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

The redesign takes its cues from the client’s desire to create a living gallery space that would house their existing collection of artworks as well as serve as a canvas for several site-specific pieces commissioned specifically for the space. The most prominent of these are the two large scale murals that overlook the central double height living area, both of which draw inspiration from the views of the dense woods just beyond, framed by the new full-height, south-facing window wall in a playful dialogue between art and architecture.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

The first, a subtle and ephemeral piece by the artist Mary Temple, echoes the play of light and shadow through the trees, while the second by artist Naomi Riis is a vibrant almost hyper-real representation of the natural world.

The existing vinyl exterior cladding of the house was replaced with a much more durable, charcoal grey GFRC rainscreen façade and the dining room glazing was extended to encompass the corner condition. The shape of the exterior openings was also modified to enhance their relationship with the extant canted roof line.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

Notable reconfigurations to the interior layout include the reclaiming of a narrow and underused second floor circulation corridor which in turn allowed for the expansion of the master bedroom suite and the addition of a new en suite bathroom and walk-in closet. Banquettes at the edge of the living area are upholstered to compliment the main living room furniture and serve to activate a functional intermediate zone between the kitchen/dining and living zones as well as helping to visually define and demark the edge of the raised living area platform.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

The theme of simplicity and lightness extends to the main stair to the second floor while the new “art wall” provides a new and ideal surface upon which to showcase artworks. The careful geometric order of the interior space and the minimalist material selection provide a powerful counterpoint to the lush, wooded exterior. By opening up and re-framing the north living room aperture, the line separating interior and exterior becomes increasingly insubstantial both visually and materially.

The C+S house was awarded the 2021 ARCHI Award for Residential Single Family (Under $1 Million) by the AIA Long Island.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

The clients are a Manhattan based couple, a graphic designer, and an art consultant and curator. Both of the clients are creative individuals with a strong visual imagination and a clear vision for what they required of the space as well as the criteria that it needed to satisfy.

The client's immersion in the art world and their commissioning of original artworks for the house meant that the team were able to integrate the large in-situ installations into the design process from the early conceptual phases and truly design a home around the client's collection, present and future.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

The client's desire was to redesign and renovate an existing 1970’s era residence to serve as a retreat and holiday home, and also to create a living gallery space that would house their existing collection of artworks and serve as a canvas for several site-specific pieces commissioned specifically for the house. All of the work was to be achieved within a budget of under 1M USD.

photo_credit AE Superlab
AE Superlab

The primary challenges were to reconfigure the interior spaces to allow for a higher degree of openness and simplicity while simultaneously illuminating the rather dark interior of the existing house and connecting it visually to the lush, wooded exterior.

Furthermore, the existing house suffered from numerous structural and infrastructural issues that needed to be addressed including rot and warping of the wood structural framing, and wear and damage to the original exterior vinyl cladding boards.

Caption

Team:

AE Superlab | Brian Masuda 

Caption

Materials Used:

Exterior rainscreen cladding: Equitone Natura

Windows + Sliding doors: Andersen E-Series

Kitchen countertops and integrated backsplashes: Corian Solid Surface

Living Area sculptural pendant lighting: Arrow by Apparatus

Read story in DeutschFrançaisItalianoEspañol and Português

Project Credits
Design Architect
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More