Cultivate
John Horner Photography

Cultivate

Kripper Studio as Architecture & Interior Design

Project Scope
The Worcester, Massachusetts location for Cultivate represents the second collaboration with Kripper Studio following architect Amir Kripper’s design of the Framingham, MA location.   

The directive for the company’s newest location was to incorporate the distinctive architectural design and branding elements introduced by Kripper Studio for the Framingham location but adapt and evolve the elements as needed for the Worcester location.

photo_credit John Horner Photography
John Horner Photography

The Worcester location is a newly built freestanding commercial structure with four individual retail tenants.  Cultivate occupies a corner of the structure.  While core and shell were completed before Kripper Studio was engaged, there was an opportunity to customize exterior and interior elements for the 2,684 sqft space.  

The primary design directive was to design a retail destination to convey an approachable and welcoming upscale professionalism experience and to reinforce the brand qualities through architecture and design.  

photo_credit John Horner Photography
John Horner Photography

Project Challenges
• Anticipate overwhelming customer demand and design a spacious retail experience within a small footprint

• lncorporate an identification checkpoint at the entrance without compromising the overall design integrity or customer experience

• Integrate numerous security systems and features into the design program as seamlessly as possible

photo_credit John Horner Photography
John Horner Photography

Design Solutions - Interior
• The full height of the interior space is 15’.   The visual datum is established at 9’ 8” by aligning the top of the Hickory veneer wood paneling on the walls with the drop of the suspended LED lights and the height of the bank of windows.  With the exposed mechanics above the visual datum line, the result is a more intimate yet still spacious single room retail environment.

• Overhead suspended 1” x 6” LEDs create a subtle but distinctive visual grid by being hung in an alternating and repeated pattern.
• Hickory veneer wood paneling reads like planks with alternating tonality which creates a visual texture and depth for the walls 

• Counters framed with the same Hickory veneer to maintain consistency within the materials palette

• As a more inclusive solution all of the counters are designed to be ADA compliant as opposed to having only one dedicated counter

• Custom design display cases with interior lighting and translucent safety glass with pullout drawers 

• Use of simple materials - like concrete, wood and metal - to create an environment that is approachable, yet through the detailing is sophisticated and professional

• Black mullions frame the frosted glass and clear glass windows

• Metal planters are matt finished in black

• Support the concept of incorporating live plants, to relate to the brand, with custom designed shelving units where living plants are placed

• Polished concrete floors and exposed mechanics in the ceiling read as industrial elements but present as clean and sophisticated 

photo_credit John Horner Photography
John Horner Photography

Design Solutions - Exterior
· Identifiable visual cues were created with a color block and a mixture of textures.  The green pre-cast horizontal slates create a block of vibrant color for the corner of the building and announce the entrance.  A band of cream stucco defines the upper register of the one-story building and provides the backdrop for the brand logo.  A bank of windows defines the lower register.  Horizontal concrete structural elements are painted grey.

· The entrance is also defined by a canopy framed in metal fascia and a steel column with a background of aluminum siding on the façade from ground to canopy. 

· The entrance canopy houses suspended outdoor heaters to accommodate customers during the security and identification checkpoint.

photo_credit John Horner Photography
John Horner Photography

Team:
Architecture: Kripper Studio

Interiors: Kripper Studio

Graphics Program: Kripper Studio

General Contractor: Masiello

MEP FP: Shepperd Engineering    

Lighting Consultant: Reflex Lighting

Photography: John Horner Photography

photo_credit John Horner Photography
John Horner Photography

Materials/Resources:

Moss wall: Artisan Moss

Plywood, Steel and Glass displays: designed by Kripper Studio

Fabricator: Mousam Valley Millwork

Tiles: Daltile

Plumbing Fixtures: American Standard

Storefront Framing: Kawneer

Project Credits
Architecture & Interior Design
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Storefront FramingKawneer
Plumbing FixturesAmerican Standard
Moss WallArtisan Moss
TilesDaltile
Product Spec Sheet
Storefront Framing
by Kawneer
Plumbing Fixtures
Moss Wall
Tiles
by Daltile
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More