Darwin Centre

Darwin Centre

Architect
C.F. Møller Architects
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2005
Category
Museums

Second phase of the Darwin Centre

C.F. Møller Architects as Architects

1. VISUALISING THE COLLECTION Expressing a unique and appropriate architectural concept The design of the second phase of the Darwin Centre project is characterised by a compelling and strong architectural concept in order to contain and represent vast entomological and botanical collections housed within the Natural History Museum. The Cocoon The solution to resolving the various Client requirements and to clearly symbolise the world class collection of specimens is the ‘Cocoon’, an architectural translation which forms the inner protective envelope. The scale of the Cocoon form is such that it cannot be seen in its entirety from any one position. This emphasizes its massive scale. The shape and size give the visitor a tangible understanding of the volume of the collections contained within. The collections housed in the Natural History Museum are among the world’s most extensive and treasured. In order to adequately preserve, maintain and represent this collection, a structure suitable in both its expression and physical construction was necessary. The Cocoon does this by creating an icon, which represents preservation, protection and nature. It is constructed of 300mm thick walls, with a defined geometric form based on mathematical equations. The surface finish is ivory-coloured polished plaster, resembling a silk cocoon, in which a series of expansion joints wrap around, resembling silk threads. 2. RESPECTING THE SITE Respecting the existing architectural heritage The second phase of the Darwin Centre is intended to manage the difference in scale, architectural approach and to create a physical link between the original landmark Alfred Waterhouse Museum building and the more contemporary addition of the first phase of the Darwin Centre. It also serves as a landmark building in its own right, the full height glass wall partially revealing the solid 3-dimensional form of the cocoon within. Bridging past, present and future The second phase of the Darwin Centre improves and transforms the existing buildings into something more than the sum of its parts. The new building links existing and new buildings into a dialogue forming a set of dynamic, spatial experiences, bridging the past, present and future for the museum. The smooth curved form of the immense cocoon is an iconic feature of the new Darwin Centre building and the public atrium space is dramatic, tall and filled with daylight. The second phase of the Darwin Centre completes the western portion of the Natural History Museum estate, linking the existing buildings and enhancing and clarifying the circulation patterns within the museum for both staff and visitors.


3. MAXIMIZING ACCESS FOR ALL Public access to the scientific core of the second phase of the Darwin Centre takes the form of a visitor route up and through the cocoon, overlooking the science and collection areas without compromising the central activities of protection, preservation and research. Passing through the Cocoon, the visitor enters a new space where the boundaries between the inner and outer worlds of scientific research are blurred. The visitor can experience the Darwin Centre as a compelling and interactive learning space, observing the scientific and research activities without interrupting scientific work in progress.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More