David H. Koch Center

David H. Koch Center

Architect
Pei Cobb Freed & Partners

ballinger

HOK
Location
New York, NY, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Hospitals
Stories By
Pei Cobb Freed & Partners

LZF
Albert Vecerka / ESTO
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersBendheim
ManufacturersOKALUX GmbH
ManufacturersDecoustics
ManufacturersTOPAKUSTIK® - NH Akustik + Design AG
ManufacturersKaswell Flooring Systems
ManufacturersStone

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Stone

A Seamless Patient Experience, Designed to Reduce Stress and Anxiety, Keeps the Focus on Healing

Pei Cobb Freed & Partners as Consulting Architect (building envelope and lobby)

NewYork-Presbyterian celebrated the opening of the NewYork-Presbyterian David H. Koch Center, a world-class ambulatory care center that combines innovative clinical approaches and cutting-edge technology to provide exceptional care and a seamless patient experience. 

 

At the David H. Koch Center, patients will receive integrated care and undergo complex procedures on an outpatient basis. The facility’s primary services include outpatient surgery, endoscopy, interventional radiology, diagnostic imaging, radiation oncology, infusion, and digestive disease treatments. With a focus on the human experience, the program provides a comprehensive suite of services for patients in a contemporary and soothing environment. The design of the leading-edge facility is the result of a collaboration among HOK as architect, Ballinger as medical architect and Pei Cobb Freed & Partners as consulting architect for building envelope and lobby.

 

A Warm and Welcoming Entry

A strong presence on Manhattan’s Upper East Side, the building represents a new urban context for NewYork-Presbyterian. With its wood screen and glazed facade, the center offers a warm, inviting and transparent face to the community. The first of its kind at this scale, the insertion of a wood screen into the triple-glazed assembly along with the undulating pattern give the curtain wall its distinctive and rich architectural character.

 

Patient- and family-centered care is at the forefront of the building’s holistic design and programming. Whether entering by foot on York Avenue or via car at the drive-through drop-off, the gracious lobby provides a respite from the surrounding congested streets and sidewalks. A wood ceiling in the lobby creates a calming environment enhanced by extensive daylight and vivid artwork. The wood, stone and natural materials throughout the interior spaces of the facility evoke comfort and ease. A prominent reception desk and clear wayfinding facilitate a streamlined and intuitive journey for all guests to minimize stress. 

 

The dramatic stair encourages healthy movement and leads to quiet zones, lounges and dining options on the second floor, presenting a choice for patients, family and visitors. Influenced by hospitality settings, the modern dining area includes restaurant-quality offerings with healthy food, a full-juice and coffee bar and a variety of seating environments.

 

Enhanced Care for Patients

Clinical floors continue the timeless aesthetic with a soothing, quiet palette of materials including wood and stone. A typical clinical floor has a sky lobby, 12 flexible procedure rooms and 36 private prep and recovery rooms. Prep and recovery occur in the same dedicated room, which helps minimize patient movements and provide peace of mind for the patient, family and care team.

 

Circulation is clear, with a separation of “on-stage” and “off-stage” flows so patients and families can travel along the light-filled perimeter corridors with clear wayfinding, and staff can move efficiently throughout the building, minimizing disruption to guests.

 

Infusion and radiation oncology areas, typically found in basement areas, are co-located on the 4th floor of the building. This allows patients and staff access to natural light, an example of the extraordinary accommodations made at NYP David H. Koch Center to prioritize patient-centered care over other considerations. The infusion area features a variety of treatment environments ranging from private rooms to warm and inviting community spaces.

A fully integrated art program throughout the building hosts a diversity of works at key locations as positive distractions for patients undergoing medical treatment.

 

Flexible, Adaptable and Sustainable — “Framework for the Future”

Each floor is designed with standardized procedure rooms and patient areas, allowing for the flexible use of rooms and the ability to adapt to changing technology over time. Critical building systems and infrastructure, that are essential to maintaining building operations during an emergency are located above grade to protect and isolate them from hazards. Designed for a minimum of LEED Silver certification, the center features a green roof, high performance building skin and high efficiency mechanical systems.

 

With a dedicated street level entrance and occupying the lower three floors of the NYP David H. Koch Center, the Integrative Health and Wellbeing program will open in the summer of 2018. Slated to open in 2020, the NewYork-Presbyterian Alexandra Cohen Hospital for Women and Newborns will occupy the top six floors and will be completed without interrupting operations to the Center. 

 

 

SITE: At York Avenue and 68th Street on the Upper East Side of Manhattan

 

COMPONENTS: 734,000 ft2 / 68,000 m2 gross area; ambulatory care center for cancer care, treatment of digestive diseases, outpatient surgery, interventional radiology, and diagnostic imaging; maternity ward; health and wellness center; conference center; dining facilities; underground parking

 

CLIENT: NewYork-Presbyterian Hospital

 

PCF&P SERVICES: Building envelope and lobby

 

SUSTAINABILITY: Registered for LEED Gold certification

 

AWARDS:

Healthcare Design Showcase: Highest Award
Healthcare Design Magazine, 2019

Top-Five Project Worldwide, Healthcare and Wellness
Architizer A+ Awards, 2019

Best Healthcare Project
Engineering News Record New York, 2018

American Architecture Award
Chicago Athenaeum, 2020

Healthcare Architecture Award
Architecture MasterPrize, 2019

Rethinking the Future Award: Institutional
European Healthcare Design, 2020

Salus Award for Healthcare Design (Over 25,000 sqm)
European Healthcare Design, 2019

Salus Award for Design Innovation (for Quality Improvement)
Greater New York Construction User Council, 2019

Rethinking the Future Award: Institutional
RTF Architecture Awards, 2020

Building Team Silver Award
Building Design & Construction, 2020

 

 

David H. Koch Center

LZF as Interior Architects

Located in Manhattan’s Upper East Side, the David H. Koch Center for Cancer Care at Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), is New York City’s biggest, self-contained cancer care facility. An ambitious project from the outset, the gargantuan 750,000-square-foot MSK cancer center stands at twenty-five-stories, and provides expansive views of both the East River and city skyline. With around 1,600 employees, it is anticipated that the MSK Cancer Center will treat 1,300 outpatients daily, in a truly holistic setting—one that embraces cutting-edge technology, comfort, tranquillity, and wellness. With an increasing understanding of the role played by light in positively affecting health and wellness, LZF has seen a growth in the use of many of its lamps in healthcare settings, such as the David H. Koch Center for Cancer Care.


Several partners were involved in planning and developing the David H. Koch Center for Cancer Care: Mary-Jean Eastman of global architecture firm Perkins Eastman, Lionel Ohayon of creative design studio ICRAVE, and Todd Schliemann of Ennead Architects. These three firms worked closely with Suzen Heeley, the Executive Director of Design and Construction at Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Overseeing all interior design projects for MSK, Heeley believes in offering patients ‘a sense of safety and serenity’, and an experience that feels ‘like a warm hug’.


With the newly built David H. Koch Center for Cancer Care, MSK was keen to explore how design, technology, and innovation, can improve the cancer care experience of patients, families, and carers. Founded in 1884, MSK is the world’s oldest and largest private cancer center, and is renowned for its patient-centered care. It was thus important that the David H. Koch Center for Cancer Care should offer a welcoming environment, reflecting the care of patients, and winning their trust and confidence. Indeed, the building was designed to be an active participant in a patient’s treatment and care.


Throughout the hotel-like space, different areas have been thoughtfully designed, paying attention to a number of key components, including: lighting, sound, temperature, texture, decoration, and furnishings. The center’s varied surroundings offer places to interact and connect, to sit as part of a group, or spend time alone. The overall design carefully considers the importance of both ambience and light to a patient’s care and well-being. Renée Joosten, lighting design director at ICRAVE, worked with MSK to create a balanced and cohesive lighting design scheme for the center. As part of the lighting scheme, a number of LZF’s lights were specified: the I-Club Slim and Cuad, both designed by Burkhard Dämmer; the Spiro, designed by Remedios Simon; and the Chou Short, designed by Yonoh Creative Studio. In addition, LZF’s Paisley screen, designed by Luis Eslava Studio, features.


The David H. Koch Center for Cancer Care at Memorial Sloan Kettering Cancer Center, is without doubt a pioneering initiative. The center was recently the winner of a 2020 NYCxDESIGN Award in Health and Wellness. The intelligent combination of architecture, design, innovation, and technology, and a patient-centric approach, has led to the creation of a first-class cancer care facility.


Categorised in: LZF Interiors

     

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More