Day Care Centre

Day Care Centre

Architect
Henning Larsen
Location
Holbæk, Denmark
Project Year
2009
Category
Nurseries

Day Care Centre

Henning Larsen as Architects

Elverhøj is the name of the new day care centre in Holbæk situated in the residential area Bernts Have designed by Henning Larsen Architects.


The day care centre has room for 56 children aged 0-3 and 80 children aged 3-6. Situated on the highest point in Bernts Have, the building with its large green roof wedges into the hill while it opens up towards the landscape, the sun and playground to the south.


The simple, minimalistic building is made of glass and wood. It is shaped as a longitudinal section comprising the nursery in one wing, the children aged 3-6 in the other wing as well as a human resources department connecting the two age groups and wings. In the 'climate zone', a plant and herb bed for the children aged 3-6 and large flowerpots for the nursery have been planted.


The climate zone functions as a sun protection and as a supplement to the preheating and heating of the wings. It is an unheated supplementary area that follows the changing seasons in terms of heating making it possible for the children to play outside without wearing gloves.


Sustainability


The new day care centre is designed as an Integrated Energy Design (IED) project, which means that energy-efficient solutions have been incorporated into the design and construction of the centre from the beginning. The centre meets the Danish minimum requirements as regards energy consumption but due to its design, it contributes to reducing energy consumption. The building has a large green roof that cools down the building in the summer and contributes to insulating it in the winter.


The centre has tall glass windows that take the daylight far into the building even on days when the sun is low on the sky. All windows have double glazing with sun filters minimising heat radiation.


The walking areas of the centre form a climate zone that shields against direct sunlight and prevents overheating of the playrooms. At the same time, the walking areas are heated in the spring and autumn making it possible to use them as play areas. All the playrooms (as well as the offices etc.) feature heat recovery ventilation while the climate zones feature natural ventilation.


The day care centre takes up part of the green spaces of Bernts Have but also gives back something new due to its green roof.


Space and light


The objective behind the design of the new day care centre was to lay down the framework for inclusion and spaciousness for children of all ages and with different needs. This means that there should be room for each child just as each child should be part of the community.


The building is created with a variety of spatial and light features. The building has large, unifying common spaces and spaces with smaller rooms that can be divided to create a sense of intimacy. The climate zone provides length and perspective to the building just as it has small niches in the wall that the children can hide in if they want some privacy.


The high ceiling enables the daylight to come into the building and there are cosy niches with small, round children's lamps. The building cuts into the hill with a roof pitch of 3 %, which reflects in all rooms where you are a part of the interior space as well as the surrounding landscape where the proximity to the children's private homes might even be visible.


The large play area around the building is a natural playground divided by green hills. Fruit and scent trees contribute to creating shelter and, just as the herb garden and the interior greenhouses, they provide the children with the opportunity to learn about the life and nature of plants.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More