De Bouwmeester gives golden touch to Zuilen, district of Utrecht

De Bouwmeester gives golden touch to Zuilen, district of Utrecht

Architect
LEVS architecten
Location
Utrecht, Netherlands | View Map
Category
Apartments

Housing
LEVS architects

De Bouwmeester gives golden touch to Zuilen, district of Utrecht

LEVS architecten as Architects

The multifunctional residential and care building stands as a golden sculpture on the edge of the Springer Park. It is one of the anchor points for the renewal of the park and the adjacent post-war neighbourhoods. After 20 months of construction residents, care institution and nursery have moved into their new domicile.


STEPPED VOLUME JOINS ITS ENVIRONMENT


At the edge of the new park De Bouwmeester is a striking building in colour, shape and material. The shiny golden metal, the only round corners, the stepped volume and the undulating balconies are in contrast with the surrounding reserved residential and commercial houses. Yet De Bouwmeester joins with its 10,000 m2 its environment on each side. On a warmly coloured brick plinth, the volume steps up around a courtyard. The lowest point is only two floors high, the highest point at the park side has seven floors. Each 'step' offers space to make a shared terrace with sweeping views of the greenery. On the upper floors the residents have a view even to the outskirts of Utrecht.


"ON THE BALCONY YOU NEARLY SEEM TO SIT BETWEEN THE TREES"


Already since May people have been living there with great pleasure. A young resident is full of praise: "The big amount of space is what attracted me to the apartment. Also the balcony is great where you can almost sit in the trees."


Next to the residents of social apartments recently the other tenants have withdrawn. On the ground, first and partly on the second floor there are different living groups for residents who need care. Combined with nursery and community centre at ground level De Bouwmeester has a sustainable mix of social functions. As soon as the courtyard is ready, the ‘citizens’ of the nursery and the psycho-geriatric homes can use it together.


ANCHOR POINT FOR NEIGHBOURHOOD RENEWAL


Wavy and golden. De Bouwmeester is clearly an urban accent to the Springer Park , the green lobe between river Vecht and the Amsterdam - Rhine Canal. With its functions, the building also provides an important contribution to the vitality of the district. De Bouwmeester is one of two new ensembles at the urban corners of the park which emphasize the visual connection between the two major waterways. The neighbourhood renewal is based on the urban plan of LEVS architects which are also lines out the two adjacent neighbourhoods. In total LEVS here designed three new plans. The houses on the Park Location, along the border between park and existing residential area, were completed last year. The second ensemble, a residential building on the Vecht Location, is in development.


DATA SHEET


Program: 10.000 m2 with care and housing for the elderly (5 psycho-geriatric living areas, 2 living areas for psychiatric treatment, day care) , nursery , 30 social apartments and space for neighbourhood functions


Client: Mitros Project Development Users: Mitros (housing), Vecht and IJssel (care), Ludens (nursery) Contractor: ERA Contour

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More