De Regent
Courtesy Of Stramien cv

De Regent

Stramien cvba as Architects & Designers

DE REGENT, design for a district health centre
AN OPEN HOUSE FOR ANTWERP NORTH
The initial concept for the design of de Regent is ambitious in both social and spatial terms. Given the Regent's geographical link with the neighbourhood, it goes without saying that the new building should be designed as the centre's visiting card. The experience from the inside, on the other hand, must offer the intimacy required for a care function. The design departs from the perspective of the user (both patients and staff members). We are striving to build an open house for Antwerp-North, where everyone feels welcome, and with enough privacy for it’s users. 

photo_credit Courtesy Of Stramien cv
Courtesy Of Stramien cv

IN HARMONY WITH THE NEIGHBOURHOOD 
The building is located in a residential area. The new project includes three adjoining plots in the heart of Antwerp North. We are preserving the history of the existing plots in the new design. By working with split levels, the windows in the façade are alternated. In this way, the idea of separate plots is strongly visible in the street. 

photo_credit Courtesy Of Stramien cv
Courtesy Of Stramien cv

IN DIALOGUE WITH THE STREET
The entrance area and the internal (multifunctional) meeting room are given a prominent place in the building and it’s neighbourhood. These important spaces are spatially highlighted by making them 1,5 floors high. This gives a strong accent to the entrance area on the ground floor. The reception area provides a view from the street to the garden. The extra-high meeting room on the top floor accentuates the corner of the building.

A BUILDING THAT RADIATES HEALING
We are building a healthy building, a building that radiates healing. This concept is translated into a solid and clear structure with lots of light. A stroll through the building gives a welcoming feeling, with orienting views to the outside. 

A FLEXIBLE STRUCTURE 
The entire programme is built around the circulation system. The staircase is the core of the building; all the cabinets, office spaces and sanitary facilities are linked to it. Without architectural adjustments, the programme is interchangeable, both spatially and in terms of techniques.

photo_credit Courtesy Of Stramien cv
Courtesy Of Stramien cv

A SUSTAINABLE WHOLE
The basic concept of the design is making a solid, sustainable and robust building. Sustainability begins with investing in a good building envelope. Together with this, a great deal of attention is paid to the orientation of the spaces. The hottest sun of the day is kept out as much as possible by means of large closed façade surfaces. The absorbed west and east sun is brought deep into the building.

ENERGY
We make maximum use of free energy such as daylight and natural ventilation. We limit a large part of the need for active energy by investing in passive technologies that provides energy without the need to purchase it. The remaining energy needs are filled in as much as possible by renewable energy sources and the use of efficient installations.

photo_credit Courtesy Of Stramien cv
Courtesy Of Stramien cv

Team:

Architects & Designers: Stramien cv

Engineer Techniques: EFIKA

Engineer Construction: Peritas

photo_credit Courtesy Of Stramien cv
Courtesy Of Stramien cv

Materials Used:

Facade cladding: Brick, Elignia Arctica white, Wienerberger

Flooring: Tiles, Walk, Stagres

Doors: DeCoene

Windows: Aluminium, Masterline 8 + CW50, Reynaers

Roofing: Bitumen, BauderFLEX WF

Project Credits
Architects & Designers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Aluminium WindowsReynaers Aluminium
Brick Facade CladdingWienerberger
Elignia Arctica wit
RoofingBauder Ltd.
BauderFLEX WF
DoorsDE COENE PRODUCTS
Product Spec Sheet
Aluminium Windows
Brick Facade Cladding
Elignia Arctica wit by Wienerberger
Roofing
BauderFLEX WF by Bauder Ltd.
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More