‘De Rinck’ Community Center

‘De Rinck’ Community Center

Architect
LAVA Architecten
Location
Anderlecht, Brussels, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Community Centres
Toon Grobet
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
AcousticAsona
Aluminium, window framesSCHÜCO
Acoustic bafflesRockfon
Wooden flooringBOEN - Your style. Your floor
FlooringCDM
Acoustic doorsMerford

Product Spec Sheet
Acoustic
Aluminium, window frames
by SCHÜCO
Acoustic baffles
by Rockfon
Wooden flooring
Flooring
by CDM
Acoustic doors
by Merford

‘De Rinck’ Community Center

LAVA Architecten as Architects

The ‘De Rinck’ community center in Anderlecht illustrates the social and institutional complexity that Brussels projects can entail. The corner buildings are heritage sites in the historical heart of Anderlecht. HetDapperheidsplein is alive and kicking: many cultures meet each other here, but you can also bump into enthusiastic RSCA football fans. The community center is home to various local and supra-local organizations. Thanks to the varied program, every culture lover cantreat himself there. Both residents and newcomers to the city can take part in a wide range of language, dance, culture, wellbeing, or music courses.

photo_credit Toon Grobet
Toon Grobet
photo_credit Toon Grobet
Toon Grobet

Restored to its former glory
LAVA Architecten restored the corner building to its historic structure and room layout. Therefore, its historic whitewashed appearance was also repaired, and it was given a new purpose as an inn: the café of the new community center. In this way, the designers created a functional and architectural added value for het Dapperheidsplein in front of it. The new building project starts behind the adjacent restored neo facade.

photo_credit Toon Grobet
Toon Grobet
photo_credit Toon Grobet
Toon Grobet

A (building) volume for every function
The idea behind the new building section is a succession of four compact building volumes that house the central functions. The new inner street connects the various functions of the center with each other. They are enclosed in brick building volumes between the inner street and the public side street. This internal street also serves as a reception area, foyer, meeting, and exhibition space. The brick volumes are cut into by outdoor spaces. This creates spontaneous courtyard gardens on the ground floor, but also on the first floor you can enjoy fresh air thanks to well-designed balconies and terraces. In this way, the center enjoys sufficient daylight and can function completely autonomously, without causing any nuisance to the neighborhood. But it is just as well designed as an engine for the entire center of Anderlecht!

photo_credit Toon Grobet
Toon Grobet
photo_credit Steven Massart
Steven Massart
photo_credit Steven Massart
Steven Massart
photo_credit Steven Massart
Steven Massart
photo_credit LAVA Architecten
LAVA Architecten
photo_credit LAVA Architecten
LAVA Architecten
photo_credit LAVA Architecten
LAVA Architecten

Material Used :
1. Facade: Brick, Nelissen
2. Flooring: Wooden flooring, Boen
3. Doors: Acoustic doors, Merford
4. Doors: Automatic doors, Portalp
5. Windows: Aluminium, window frames, Schüco
6. Acoustic: Acoustic baffles, Rockfon
7. Acoustic: Asona, Sonaspray
8. Flooring: Floor system, CDM 

Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More