Deichman Bjørvika

Deichman Bjørvika

Architect
Atelier Oslo

Lundhagem
Location
Anne-Cath, Vestlys plass 1, 0150 Oslo, Norway | View Map
Project Year
2020
Category
Libraries
Einar Aslaksen

Deichman Bjørvika

Atelier Oslo as Architects

The international architecture competition to design Oslo’s new main library was won by Lund Hagem and Atelier Oslo architects in 2009. The librarians wanted a house that would inspire visitors to explore all the new facilities and activities the modern library can offer. This motivated us to create an open and intriguing building in which you are constantly invited around the next corner, to discover new places.


The site is relatively small. In order to avoid building too many floors, the building cantilevers out above its footprint: The first floor above the street to the east, and the fourth floor almost 20 meters out above the urban plaza, creating a protective covering for the entrance. This largest cantilever displays the building to the city and still preserves the line of sight to the neighbouring Opera. The cantilevered floors are suspended from the roof above. The roof has a characteristic folded geometry that provides structural strength.


In order to create an enhanced feeling of openness and connection with the city, the ground floor facade is completely transparent. Visitors are received by three equivalent entrances, facing in different directions. Three ‘light shafts’ cut diagonally through the building from each of the entrances, giving a glimpse into different sections of the library. The light shafts connect the floors and distribute daylight downwards from three big skylights in the roof.


An open public space dominates the interior, with a variety of furniture and activities. Enclosed spaces and niches are organised around three free standing book towers, liberating the facades and allowing daylight to flow in from all directions.


Rooms and niches create arenas for temporal installations and exhibitions, with a rich variety of colours and atmospheres. The open areas have more permanent surfaces in neutral colours and robust materials. The concrete structures around the light shafts and in the folded roof are lasting elements that give the building a permanent and recognizable quality.


The facade combines high insulation value and even distribution of daylight. Narrow insulated panels alternate with narrow glass panels. The diffused glass of the interior eases the impression of the closed panels, creating a soft and even interior light. The facades are relatively closed in order to strengthen the impression of the light shafts and the library’s inner life and activities. In the corners of the building panoramic windows open views in different directions, lending variation and tension to the interior.


Deichman Bjørvika is an environmentally friendly building with innovative solutions for facade, ventilation and use of materials.

Project Credits
Manufacturer and suppliers for FIBRA structural fiberglass profiles
Architects
Consultants
Project management
Consultants
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Manufacturer and suppliers for FIBRA structural fiberglass profilesFIBRA by Saimex
Product Spec Sheet
Manufacturer and suppliers for FIBRA structural fiberglass profiles
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More