Delas Freres Winery
Sergio Grazia

Moving mountains

Carl Fredrik Svenstedt Architect | CFSA as Architects

ENGAGEMENT


The terraced hills above Tain l’Hermitage have been cultivated since Roman times and are reputed for some of the best wine along the Rhone Valley. Delas Frères were determined to renovate a historic, centrally located property, investing in their past, despite the challenges of wine harvesting in an urban context.
 
Using solid, structural stone, the new wine cellar and shop become walls framing a renovated manor house and its garden. The stone relates to the site, while the thermally inert, porous walls create ideal conditions for wine. Ramps within the winery allow visitors to discover the wine process within an efficient interior, and lead to views of the hills from a roof terrace, and down to the bottle cellar under the manor house. Sunlight enters the visitors’ gallery through a continuous skylight, the undulating wall serving as a light reflector for the tank and barrel halls, where direct light would be detrimental.
 
The shop forms the opposing garden wall, a linear space behind shading, staggered stone pillars. An existing chestnut tree traces a bite out of the wall, under which one finds the shaded, glazed entrance of the shop. The existing mansion affirms itself as the central element of the garden, and is renovated as a guest house, linked to the winery. It has a restaurant and tasting rooms, bedrooms overlooking the garden and a cellar for the historic bottle collection.
 
EMBODIMENT


This winery is built to be touched. The structural façades are made of load bearing, fifty-centimetre-thick Estaillade stone from down the river. The tender, relatively light sandstone is ideally adapted to massive stone construction, being workable and best in thick structural blocks. The main, undulating wall is eighty metres long and seven metres high, with a geometrically stable, structural form. The wall is made from blocks individually carved by robot, which are post-tensioned to the foundations and bonded horizontally using stainless steel cables. Intelligent machining reduces waste, while the resulting gravel is reused to pave the garden. Despite the unique technicity of the wall, the blocks are mounted traditionally by a two-man father and son team of stonemasons.

Read story in DeutschItalianoPortuguês and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More