Delft City Hall and Train Station
mecanoo architecten

Delft City Hall and Train Station

Mecanoo as Architects

From the outset, Mecanoo’s idea was to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft. The station, in combination with the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that divided the city in two since 1965.


Coming up the escalators, an impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). When you look outside, you see the city and the old station as a contemporary version of Johannes Vermeer’s painting ‘View of Delft’. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. One can walk directly from the station into the city hall. 


More from the Architects:


Arriving in Delft is an unforgettable experience. From the outset, Mecanoo’s idea was to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft. The station, in combination with the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that divided the city in two since 1965.


Coming up the escalators, the impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). When you look outside, you see the city and the old station as a contemporary version of Johannes Vermeer’s painting 'View of Delft’.


A vaulted ceiling features an enormous historic 1877 map of Delft and its surroundings, connecting the station with the city hall. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. You can walk directly from the station into the city hall. 


Throughout the design process, the building volume has been shaved and reformed to create a compact, highly efficient building form. The lowered roof lines at the corners provide a gradual transition towards the existing small-scale development of the Delft city centre and the adjacent Wester Quarter. 


Incisions in the glass volume of the city hall building form a pattern of alleyways and courtyards, which are themselves inspired by the intricate structure of Delft. The facade responds to the different sun orientations, which determined the amount of glass incorporated, thus mitigating daylight needs while reducing heat gain in the summer months.


The glass has a high light absorption factor but low solar absorption, and all windows can be opened manually for user comfort and natural ventilation. Solar panels on the roof provide 20% of the energy for the building mechanics and presence-aware lighting. The GreenCalc+ score is rated at 270.


SPOORZONE DELFT

Hunter Douglas Architectural as Manufacturers

An ambitious redevelopment of Delft’s main train station, this project includes a bespoke extruded ceiling for the train platform. This highly distinctive ceiling was the result of a close collaboration between Hunter Douglas Europe, MB Finishing Montage and Benthem Crouwel Architects.


More from the Manufacturer:


The underground train station Delft is the complete redevelopment of the railway zone in Delft. The project includes among others a tunnel with underground station, parking facilities, a new municipal offices, homes and offices, a park and water features. Mission: In collaboration with Hunter Douglas Europe BV, MB Finishing Montage BV realizes an extrusion ceiling for the platform. A unique ceiling which was negotiated by a close cooperation of Hunter Douglas and Benthem Crouwel Architects.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More