DELOK

DELOK

Architect
TOOP architectuur
Location
Lokeren, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Tim Van De Velde

DELOK

TOOP architectuur as Architects

In a wooded area around the city of Lokeren (Belgium), there was a (holiday) house of a notary.

The house was old, lacking in character, and absolutely did not meet today’s requirements of a home. The building was not isolated and had little relationship with the environment.

photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde

The new owners fell in love with the environment and the green. To meet their wishes and program the house needed to undergo a makeover. The brief of the clients didn’t fit the footprint of the house. In addition, the slightly tilted roof was unusable for housing spaces. From a circular point of view, it was decided to proceed with a major energetic renovation. The roof volume was removed and a new volume has been added. This volume houses the children’s room. One could call it their home on top.

photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde

In order to make a project that made it possible for lifelong living, the client was supported in the choice to have his bedroom on the groundfloor. Today, the plot is experienced 360 degrees from the different spaces. What felt before as an enclosed house with no relation to what was around, feels now as a bright house with maximum experience of the surroundings. Spaces were linked and supporting functions form volumes that give the living spaces intimacy.

photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde

The old house was energetically substandard and was transformed into a house that meets todays new-build requirements. The house was completely stripped for this. Insulation, invisible blinds and new techniques were provided. But above all, the impact on the environment was minimized. A conscious decision was mad not to install additional foundations. This also determined the choice of materials for the building. They had to be lightweight as the foundation soles were not wide enough. A wooden façade felt like a logical choice.

photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde

The plint of the building was places in such way that they could ever be removed again. The thermal inertia of the building was increased by replacing the wooden structures with pots and beams. However, the above provides an answer the question on how to deal with existing structure and make them future proof. The house has undergone such a radical transformation that it is now ready for the future. But also from the point of view of lifelong living.

photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde

Moreover, the sober and pure choice of materials make the house subordinate to the green environment. The black wooden façade make the building unobtrusive and forms a backdrop for the lovely green around. If you do not know what the house looked like before, one could easily forget that this indeed is a renovation.

photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde
photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde
photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde
photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde
photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde
photo_credit Tim Van De Velde
Tim Van De Velde

Material Used:
1. Facade cladding: Black Stained Thermo Ayous
2. Flooring: Concrete flooring
3. Windows: SAPA Aluminium
4. Roofing: Soprema 
5. Interior lighting: Flos
6. Interior furniture: Bespoke 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior lightingFlos
Windows: SAPA AluminiumSAPA
RoofingSoprema
Product Spec Sheet
Interior lighting
by Flos
Windows: SAPA Aluminium
by SAPA
Roofing
by Soprema
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More