Delta House

Delta House

Architect
Bernardes Arquitetura
Location
Guarujá, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Leonardo Finotti

Delta House

Bernardes Arquitetura as Architects

Commissioned by a couple with three young children, this weekend house, located one and a half hours away from São Paulo, is built on a sloped terrain surrounded by an important Atlantic Forest reserve, in a plot allowed for building purposes. The functional program was laid out in different levels so as to let the house adapt to the existing terrain and trees in a subtle fashion. 

The entrance is made from the car park on the lower level, from which a wide staircase shoots up across the first floor and on to the terrace where the social areas and master suite are built under a light canopy. 

photo_credit Ruy Teixeira
Ruy Teixeira
photo_credit Ruy Teixeira
Ruy Teixeira

The first floor houses the children’s suites and overhangs the stone base of the house, providing shelter to the car park and arriving guests. The sunscreen panels that clad this volume give privacy to the bedrooms and provide lightness and transparency to the building. 

The upper floor is the most privileged part of the house, benefiting from outstanding views of the sea and beach that are less than one hundred meters away. The trapezoidal, wafer-thin, canopy sits on large glass panes and forms a pavilion that shares the same floor as the large veranda around it. The interior and exterior grades are one and the same. 

photo_credit Leonardo Finott
Leonardo Finott
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti

The subtle canopy’s slope and the orientation of the timber sunscreens guide the eye towards the horizon, where an infinity edge makes the swimming pool part of the ocean. 

Caption
Caption

 

Project Year: 2014

Architecture: Bernardes Arquitetura

Interior Design: Bernardes Arquitetura

Team: Thiago Bernardes (creative director), Dante Furlan, Camila Tariki, Bruno Milan, Daniel Vannucchi, Pérola Machado 

Landscape Architecture: Isabel Duprat

Lighting Design: Lightworks

Photos: Ruy Teixeira / Leonardo Finotti

 

Design team and collaborators:

Construction Company: All’e Engenharia

Management: Cimenge Engenharia

Pool Design and Installation: COMARX

Electrical and Hydraulic Installations: Grau

Structural Design: Leão e Associados

 

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More