DENTAL CLINIC

Vitale as Interior Architects

The Soto dental clinic renovation project, with more than thirty years in the field, aims to place the patient and their needs as the central axis on which the business revolves and develops. To provide a real holistic well-being, both physical and emotional, showing a very differentiated business in the field of independent clinics.
The philosophy of the business focuses on honest treatment, aimed at caring for the
patient and solving their real problems in the least invasive way possible. This is the
starting point of the corporate interior design project carried out by Vitale, according to which all the elements and environments of the brand are designed, from branding to interior design. The new layout of the premises (150 sqm) expands functional
requirements, optimizes communication between the different areas of the practice and provides total accessibility.
It is conceived as a natural soul space that improves the patient's experience, paying
special attention to reducing stress, comfort and conveying total well-being during their visit to the practice. The idea is that the patient experiences intimacy and protection in a peaceful and inspiring atmosphere. Transform situations of discomfort or stress (common in patients of dental treatments) into confidence and calm. Materials such as wood, stone and natural fabrics are used, as well as indirect and warm light. Biophilia, the therapeutic effect of plants and their evocation, are keys in the main points of contact of the practice with patients (such as the reception or waiting area) that become small natural refuges.
The reception counter covered in large-format porcelain stoneware with stone
decoration suggests different substrates and earth conglomerates. The terracotta
lattices, which separate the reception from the waiting area, provide a warm and natural texture. The wood-effect vinyl slat flooring provides comfort and durability, as well as the required warmth.
The brand is a fundamental part of the project. The circle, which represents balance and the holistic approach to health, takes on special prominence in lamps and lattices.
Indirect lighting predominates in the cabinets to create a comfortable space for patients. Areas are designed in which the medical staff can explain the treatments to the patients in a relaxed way.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More