Dentcraft Dental Polyclinic

Dentcraft Dental Polyclinic

Architect
Slash Architects
Location
Istanbul, Turkey | View Map
Project Year
2018
Category
Hospitals
Altkat Architectural Photography

Dentcraft Dental Polyclinic

Slash Architects as Architects

This oral and dental health clinic, located on a very strategical point on Bagdat Street welcome its visitors with a very spacious and airy welcoming room. A part of the waiting room includes comfortable lounges suspended from the ceiling and there is a free seating place in front of the counter, creating a sort of relaxation area. 

The counter is located in the exterior wing of the building where clinics and sterilization are located, wrapping the waiting lounge. The design language of the woodwork counter matches with the general design language of the clinic. In the same way, the furniture which is designed in a thin wireframe woodwork way shows the general design language of the clinic. A masculine Japanese minimalism. 

The designers created a visual facade and exposed the main identity of the clinic while configuring the planning of the clinics on the right side. In the interior, the left side is reserved for all the service units compactly that to satisfy clinic needs. 

Thanks to the togetherness of clinic examination rooms and sterilization, the volumes facing the facade have a transparent effect in the interiors. The glasses and plants placed in between of the room separators made the general space look more spacious and transparent. With this transparent look, the clinic rooms are much more spacious and allow wider perspectives. The rooms show much more depth because of this. 

As a contrast to all of this transparency, the left side of the corridor is designed is much darker and opaque. This contrast shows itself as the reflection of right side facade dividers on the left side’s reflection. All the names of the spaces are reflected, rigid and opaque facades reflected themselves. Along the corridor, this three-dimensional understanding aims to create an excitement and curiosity among the visitor. The reflection starting from the counter side gets usage as kitchenette, mini bookshop and exhibition spaces. 

In terms of materiality and textures, the policlinic has a very minimal attitude, feeding itself from the darker tones and materials like natural stone. As the negative of these tones, in the transparent side, there are much more transparency and white colors. The waiting table with only half of a frame structure and a counter frame that flies above supports this language and makes it stronger. 


Material Used :

1. Philips - Lighting

2. Floor ceramics - Kütahya Seramik

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More